Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 22:23
BUSINESS & FINANCE

Πρώην CEO της PepsiCo: Όταν ήμουν παιδί συζητούσα για τα πάντα – Πώς με ωφέλησε

Πρώην CEO της PepsiCo: Όταν ήμουν παιδί συζητούσα για τα πάντα – Πώς με ωφέλησε

Τα μικρότερα αδέρφια μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, από το να παραγκωνίζονται μέχρι να κατηγορούνται για πράγματα που δεν έκαναν.

Για την Indra Nooyi, τη μακροχρόνια διευθύνουσα σύμβουλο της PepsiCo που παραιτήθηκε το 2018, καθώς ήταν το μικρότερο από τα τρία αδέρφια, αυτό της έδωσε ένα επαγγελματικό πλεονέκτημα: Της έμαθε πώς να συζητά και να μιλάει για τον εαυτό της.

«Με πολλούς τρόπους, η παιδική μου ηλικία διαμόρφωσε τις βασικές ηγετικές μου ικανότητες χωρίς να το καταλαβαίνω», είπε η Nooyi. «Αναγκάστηκα να συζητήσω στο σπίτι… Κάθε θέμα τίθεντο προς συζήτηση επειδή ήμασταν τρία παιδιά. Έπρεπε να συζητήσουμε για τα πάντα, ακόμα και μια σοκολάτα».

Η ίδια αλλά και τα αδέρφια της έκαναν συχνά ο ένας στον άλλον ερωτήσεις όπως: «Αν ήσασταν πρόεδρος αυτής της χώρας, τι θα κάνατε;» και «Αν ήσασταν πρωθυπουργός του κράτους, τι θα κάνατε;» και εν συνεχεία προσπαθούσαν να υποστηρίξουν ποιές ιδέες ήταν καλύτερες, εξήγησε η Nooyi.

«Όταν είσαι μικρό παιδί, θέλεις να συζητήσεις πολύ περισσότερο, γιατί είσαι πάντα το ξεχασμένο παιδί», είπε. «Κέρδισα το λαχείο της ζωής, με αυτόν τον τρόπο».

Η Nooyi υλοποίησε ορισμένες από αυτές τις γνώσεις όταν έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo το 2006. Υπό την ηγετική της θέση επί δεκαετίες, η μετοχή της εταιρείας κέρδισε σωρευτικά 79%, σύμφωνα με το FactSet. Τα ετήσια καθαρά της έσοδα έφτασαν τα 63,5 δισ. δολάρια το 2017, από 35 δισ. δολάρια το 2006.

Πώς να γίνετε καλύτεροι στο να μιλάτε για τον εαυτό σας

Το να μιλάτε για τον εαυτό σας και να λέτε τις απόψεις σας μπορεί να χρειαστεί θάρρος και αυτοπεποίθηση. Αυτές δεν είναι μόνο έμφυτες ιδιότητες – μπορείτε να τις μάθετε μέσω της εξάσκησης, όπως έκανε η Nooyi.

Η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης ξεκινά συχνά με την εκπαίδευση του εγκεφάλου σας να απορρίπτει την αυτοαμφιβολία, είπε πρόσφατα ο εκατομμυριούχος επενδυτής Ματ Χίγκινς στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Molloy. Την επόμενη φορά που θα επιλεχτείτε για μια ευκαιρία στη δουλειά, για παράδειγμα, αγνοήστε τη φωνή στο κεφάλι σας που αναρωτιέται αν είστε αρκετά καλοί για αυτήν.

Αντίθετα, ο Χίγκινς συνέστησε, αναρωτηθείτε: «Γιατί όχι κι εγώ;»

Η γλώσσα του σώματος μπορεί επίσης να βοηθήσει: Σταθείτε όρθιοι όταν έχετε κάτι να πείτε, είπε τον περασμένο μήνα ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ειδικός επικοινωνίας Ματ Άμπραχαμς. Μην ταλαντεύεστε σωματικά, πρόσθεσε, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νευρικοί.

Τέλος, αναπτύξτε μια τεχνογνωσία. Όταν είσαι ειδικός σε κάτι – ή, τουλάχιστον, είσαι παθιασμένος με αυτό – είναι πιο εύκολο να μιλήσεις με τόλμη για αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο Adam Galinsky.

«Η τεχνογνωσία μάς δίνει αξιοπιστία», έγραψε ο Galinsky, προσθέτοντας: «Μπορούμε να φανούμε εμπειρογνώμονες εκμεταλλευόμενοι ένα πάθος. Όταν αγγίζουμε το πάθος μας, δίνουμε στους εαυτούς μας το κουράγιο στα δικά μας μάτια να μιλήσουμε και παίρνουμε την άδεια και από τους άλλους να μιλήσουμε».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News