Business & Finance Πέμπτη 27/06/2024, 07:58
LUXURY

Τι γυρεύει ο «λύκος με το κασμίρι» από τον βασιλιά της Cartier;

Τι γυρεύει ο «λύκος με το κασμίρι» από τον βασιλιά της Cartier;

Τον Ιανουάριο, ο Bernard Arnault έπλεξε το εγκώμιο της Richemont, ιδιοκτήτριας της Cartier ενώ αστειεύτηκε λέγοντας «αν ο πρόεδρός της Johann Rupert ήθελε ‘υποστήριξη’ για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του, θα είμαι εκεί». 

Η δήλωσή του ήχησε κάπως παράξενα, με τους λάτρεις της πολυτέλειας να αναρωτιούνται τι είχε στο μυαλό του ο Arnault.

Χρειάστηκαν έξι μήνες από τότε και μόλις χθες Τρίτη, η απάντηση δόθηκε. Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, είχε πάρει ατομικό μερίδιο μετοχών από τη Richemont.

Δεν είναι σαφές πόσες ακριβώς μετοχές έχει αποκτήσει ο Arnault, ωστόσο σε δημοσιεύματα του Τύπου αποδίδεται ως μικρή συμμετοχή και ως μία από τις πολλές κινήσεις του που στόχο έχουν την επένδυση. 

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

Ωστόσο, η Richemont σημείωσε άνοδο έως και 4% λόγω της αναζωπύρωσης των εικασιών ότι ο Arnault έχει στο στόχαστρό του τον όμιλο πολυτελείας, στον οποίο ανήκει επίσης η Van Cleef & Arpels.

Η εξαγορά της Richemont θα εκτόξευε την LVMH σε μια εντελώς διαφορετική στρατόσφαιρα από την υπόλοιπη βιομηχανία πολυτελείας. Στα κοσμήματα, θα συνδύαζε τις Cartier και Van Cleef της Richemont με τις Tiffany και Bulgari της LVMH. Προσθέστε τη Louis Vuitton, τη μεγαλύτερη μάρκα πολυτελείας στον κόσμο, και την Dior, και ο Arnault θα ήταν κάτι παραπάνω από κυρίαρχος.

Και μπορούσε να το αντέξει οικονομικά. Αν υποθέσουμε το τυπικό ασφάλιστρο 30%, ο στόχος θα αποτιμηθεί σε περίπου 111 δισ. ελβετικά φράγκα (124 δισ. δολάρια). Με ένα πιθανώς πιο ρεαλιστικό premium 50%, η πιθανή τιμή θα ήταν πιο κοντά στα 130 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ακόμη και για την LVMH, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 400 δισ. δολαρίων, η πληρωμή σε μετρητά θα ήταν υπερβολική. Θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιήσει ένα μείγμα μετρητών και μετοχών. Και η Kering, η οποία είχε φανεί ως ο καλύτερος εταίρος για την Richemont, ασχολείται με την ανατροπή της Gucci και την ενσωμάτωση πολλών εξαγορών.

Σκόπελος ο Rupert

Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές σχετικά με μια σύμπραξη LVMH – Richemont. Αλλά το κύριο εμπόδιο θα ήταν ο Johann Rupert, ο οποίος κατέχει περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Richemont και το 51% των δικαιωμάτων ψήφου. Επιπλέον, επιμένει σταθερά ότι η εταιρεία δεν είναι προς πώληση. 

Μάλιστα, δήλωσε το 2023 ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Kering δύο χρόνια νωρίτερα. Και έχει ισχυρά μέσα για να αντισταθεί σε τυχόν προτάσεις από τον Arnault.

Η κυριαρχία των κοσμημάτων

Οι μετοχές της Richemont έχουν αυξηθεί κατά περίπου ένα τέταρτο φέτος, ενώ η μετοχή της LVMH είναι αμετάβλητη, απόδειξη ότι εν μέσω μιας αβέβαιης αγοράς πολυτελείας, ορισμένοι επενδυτές προτιμούν τα κοσμήματα από τα δερμάτινα είδη.

Συνήθως, σε δύσκολους καιρούς, οι “It bags” υπερτερούν σε σχέση με τα ρολόγια, τα βραχιόλια και τα σκουλαρίκια. Όμως οι τιμές των τσαντών έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθιστά τα περιδέραια Van Cleef και τα βραχιόλια Cartier Love καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής από τις τσάντες. Επιπλέον, καθώς το κόστος των κοσμημάτων δεν έχει αυξηθεί τόσο απότομα, υπάρχει μια βαθύτερη δεξαμενή δυνητικών αυξήσεων των τιμών που μπορεί να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Τα σενάρια διαδοχής

Όπως και στην LVMH, όπου τα παιδιά του Arnault μετέχουν στην επιχείρηση, θα υπάρξουν τελικά ερωτήματα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Rupert.

Ο ίδιος έχει απαντήσει σε αυτά – εν μέρει – με τον διορισμό του Nicolas Bos, επικεφαλής της Van Cleef, ως νέου διευθύνοντος συμβούλου της Richemont από τις αρχές αυτού του μήνα. Ο Rupert παρέδωσε ορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες στον Bos, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος. 

Στα 53 του χρόνια, ο Bos θα μπορούσε να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος για κάποιο χρονικό διάστημα, πριν τελικά διαδεχθεί τον Rupert ως πρόεδρος. Ο Rupert δήλωσε ότι ο γιος του Anton δεν θα αναλάβει εκτελεστικό ρόλο, αλλά αυτό δεν τον αποκλείει από το να γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Εάν ο Arnault έχει πάρει το μερίδιο της Richemont ως απλή επένδυση, τότε είναι μια έξυπνη επένδυση. Αλλά αν ο λεγόμενος λύκος με το κασμίρι «γλείφει τα χείλη του» στην προοπτική μιας συμφωνίας, θα χρειαστεί τη συνεργασία του βασιλιά της Cartier.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News