Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 14:07
ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2023

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στα καταναλωτικά είδη

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στα καταναλωτικά είδη

Σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023 οι προσφυγές στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών (92,8%) προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ κατά 80% αυξήθηκαν οι αναφορές στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε συνάντηση εργασίας του Υπουργού Ανάπτυξης  κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, οι αναφορές στις  ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες  αυξήθηκαν 79,6% και κατά 53% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Συνολικά, οι αναφορές προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή αυξήθηκαν το 2023 κατά 20,39% έναντι του 2022 (από 13.889 αναφορές το 2022 σε 16.721 το 2023), ενώ το πρώτο πεντάμηνο φέτος έχουν υποβληθεί ήδη 43% περισσότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Σημειώνεται πως στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα, παρευρέθησαν και η Αναπληρώτρια Συνήγορος κα Βάσια Μπώλου και ο Βοηθός Συνήγορος  κ. Ευθύμιος Τσίγκας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για το έργο της Αρχής αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία λόγω της μεγάλης αύξησης των αναφορών σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Αρχή επιτυγχάνει την επίλυση των αναφορών σε ποσοστό σχεδόν 80% (67,70% υπέρ καταναλωτή, 12,08% υπέρ προμηθευτή), γεγονός που επαληθεύει την υψηλή αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων διαμεσολαβητικών της υπηρεσιών.

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στα καταναλωτικά είδη-1

Οι εμπορικοί κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές είναι ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (36,2%), ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (19,6%) και ο κλάδος ενέργειας και ύδρευσης (17,1%).

Συνήγορος του Καταναλωτή: Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες στα καταναλωτικά είδη-2

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Ανάπτυξης  κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και από άποψη υποδομών και στελέχωσης ώστε η Αρχή να μπορέσει να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό, όπως υπογράμμισε, έργο της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση υπερβαίνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ποια είναι τα top brands στην Ελλάδα – Τι δείχνει η κόντρα επώνυμων και PL προϊόντων

«Λερναία Υδρα» τα e-shops που εξαπατούν καταναλωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News