Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 11:05
BUSINESS & FINANCE

Πρίγκιπας της Ολλανδίας: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Πρίγκιπας της Ολλανδίας: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ευρώπη κινδυνεύει να περιορίσει υπερβολικά την Τεχνητή Νοημοσύνη και να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς επικεντρώνεται στη ρύθμιση της τεχνολογίας, λέει ο πρίγκιπας Constantijn της Ολλανδίας.

«Η φιλοδοξία μας φαίνεται να περιορίζεται στο να είμαστε καλές ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Constantijn σε συνέντευξή του στο CNBC, στο περιθώριο του συνεδρίου Money 20/20 fintech στο Άμστερνταμ.

Ο πρίγκιπας Constantijn δήλωσε ότι είναι «πραγματικά ανήσυχος» για το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη ρύθμιση της AI παρά στην προσπάθεια να γίνει ηγέτης στην καινοτομία στον χώρο.

Ο πρίγκιπας Constantijn, τρίτος και νεότερος γιος της πρώην ολλανδικής βασίλισσας Beatrix και ο μικρότερος αδελφός του βασιλέα της Ολλανδίας Willem-Alexander, είναι ειδικός απεσταλμένος της ολλανδικής Techleap, όπου εργάζεται για να βοηθήσει τις τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν γρήγορα διεθνώς, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε κεφάλαιο, αγορά, ταλέντο και τεχνολογίες.

«Το είδαμε αυτό στο χώρο των δεδομένων, το είδαμε τώρα στο χώρο των πλατφορμών και τώρα με το χώρο της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε ο Constantijn.

Σκληρή προσέγγιση

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επίσημους κανονισμούς που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές και οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόζουν την τεχνολογία σε ορισμένα σενάρια.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία και για τους κινδύνους που εγκυμονεί γύρω από την εκτόπιση θέσεων εργασίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αλγοριθμική προκατάληψη.

Ο νόμος υιοθετεί μια προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με βάση τον κίνδυνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους.

Για τις εφαρμογές δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, ο νόμος της ΕΕ ορίζει σαφείς απαιτήσεις διαφάνειας και κανόνες περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ως γενικός κανόνας, όλα τα συστήματα που παράγουν Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να καθιστούν δυνατή την πρόληψη παράνομης παραγωγής, να γνωστοποιούν εάν το περιεχόμενο παράγεται από την AI και να δημοσιεύουν περιλήψεις των δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκπαίδευσης.

Όμως, ο νόμος της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί ακόμη αυστηρότερο έλεγχο για τα μοντέλα γενικής χρήσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «συστημικό κίνδυνο», όπως το GPT-4 του OpenAI.

Σκοράρουμε στο ταλέντο

«Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι στο να κάνεις λάθος, και όπως είδαμε στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αυτό δεν σταμάτησε την ανάπτυξη. Απλώς σταμάτησε η Ευρώπη να την αναπτύσσει και τώρα είμαστε καταναλωτές του προϊόντος, αντί παραγωγοί που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά καθώς αυτή αναπτύσσεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έφερε επίσης ως παράδειγμα τον «μεγάλο περιορισμό στα δεδομένα» όταν πρόκειται για τομείς όπως η υγεία και η ιατρική επιστήμη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι «μια πολύ μεγαλύτερη και ενοποιημένη αγορά» με πιο ελεύθερη ροή κεφαλαίων.

«Εκεί που σκοράρουμε καλά είναι, νομίζω, στο ταλέντο, στην ίδια την τεχνολογία», είπε.

Επιπλέον, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, «η Ευρώπη θα είναι σίγουρα ανταγωνιστική», σημείωσε ο Constantijn, προσθέτοντας πως στην υποδομή της πληροφορικής, θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τις μεγάλες πλατφόρμες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το «στοίχημα» τεχνολογικών γιγάντων για να μειώσουν τον κλιματικό αντίκτυπο της AI

Χάνει το τρένο των unicorns η Ευρώπη – Πώς θα κλείσει το χάσμα με τους ανταγωνιστές

AI: Πόσο επικίνδυνη είναι η κυριαρχία των Big Tech;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News