Business & Finance Τρίτη 25/06/2024, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Χωλαίνουν τα IPOs στην Ευρώπη υπό τον φόβο της αστάθειας

Χωλαίνουν τα IPOs στην Ευρώπη υπό τον φόβο της αστάθειας

Η λαμπρή έναρξη της χρονιάς στον τομέα των δημόσιων προσφορών που πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τους πρώτους μήνες του έτους δείχνει να θαμπώνει. Η πολιτική αναταραχή μετά τις Ευρωεκλογές οδηγεί σε απόσυρση σχετικών συμφωνιών, γεγονός που δείχνει ότι οι αρχικές δημόσιες εγγραφές δεν θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς για το υπόλοιπο του 2024.

Οι εταιρείες που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια με τις δημόσιες εγγραφές τους έχουν καταγράψει άνοδο περίπου 10% κατά μέσο όρο από την εισαγωγή τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, μεγαλύτερη από την άνοδο 8% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 Index. 

Τη ισχυρότερη απόδοση κατέγραψε η γερμανική εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων Renk Group, η οποία προμηθεύει την αμυντική βιομηχανία, με άλμα 76% μετά την καθυστερημένη δημόσια εγγραφή της. Ακολουθεί με κέρδη 59% η γαλλική εταιρεία λογισμικού Planisware, ενώ η γερμανική Douglas πραγματοποίησε το χειρότερο ξεκίνημα, με την εταιρεία λιανικής πώλησης καλλυντικών να σημειώνει πτώση 31% από το ντεμπούτο της. 

Οι ευρωπαϊκές δημόσιες εγγραφές έχουν ανακάμψει το 2024, καθώς η περιοχή εξέρχεται από μια ήπια ύφεση και τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται. Η αξία των αρχικών εγγραφών στην περιοχή φέτος έχει ήδη φτάσει περίπου τα 14 δισ. δολάρια και κοντεύει να υπερβεί το σύνολο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Χωλαίνουν τα IPOs στην Ευρώπη υπό τον φόβο της αστάθειας-1

Ωστόσο, τα γεγονότα στη Γαλλία έχουν αναστατώσει τις αγορές δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις προοπτικές. 

Η απόφαση του προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές σόκαρε τους επενδυτές, οι οποίοι τώρα ανησυχούν ότι η κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen στις κάλπες θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του κρατικού δανεισμού. 

Ο Lewis Grant, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για παγκόσμιες μετοχές στην Federated Hermes, δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος για περαιτέρω αρχικές διαθέσεις μετοχών το 2025 παρά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

«Βλέπουμε περαιτέρω γεωπολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα», δήλωσε ο Grant. «Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι επενδυτές μπορεί να το σκεφτούν ξανά υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών και η αναζωπύρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί μέχρι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την όποια αστάθεια της αγοράς».

Υπάρχουν ήδη στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Την περασμένη εβδομάδα, η Golden Goose Group  απέσυρε τη δημόσια εγγραφή της στο Μιλάνο, ενώ η ισπανική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tendam ανέβαλε την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο για μετά το καλοκαίρι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

IPOs Eυρώπη: Εταιρείες αναβάλουν τα σχέδιά τους λόγω Γαλλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News