BUSINESS & FINANCE

UBS: 3 επενδυτικές κινήσεις για το β΄ εξάμηνο – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα

UBS: 3 επενδυτικές κινήσεις για το β΄ εξάμηνο – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα

Τα χρηματιστήρια σημείωσαν ράλι κατά το πρώτο μισό του 2024, με τον S&P 500 να δίνει κέρδη 15%, καθώς η ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη. Το  θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια επικράτησε παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, οι μειώσεις των επιτοκίων καθυστέρησαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν. Όπως σημειώνει η UBS, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι η ώρα των αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες, για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και για τους επενδυτές. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος βλέπει τρεις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, για τις οποίες τα χαρτοφυλάκια πρέπει να τοποθετηθούν τώρα.

Πρώτον, η UBS εκτιμά ότι τα χαμηλότερα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα οδηγήσουν σε μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και θα ενθαρρύνουν τις αγορές να προεξοφλήσουν χαμηλότερα επιτόκια για το μέλλον. Σε αυτό το σκηνικό, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους επενδυτές να προετοιμαστούν μεταφέροντας τυχόν θέσεις τους σε μετρητά στα ποιοτικά ομόλογα. Επίσης, τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να ενισχύσουν τις πιέσεις στο δολάριο αλλά και να στηρίξουν τα εμπορεύματα. Η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να πουλήσουν το δολάριο σε τυχόν άνοδό του και να αναζητήσουν ευκαιρίες σε διάφορες αγορές εμπορευμάτων.

Δεύτερον, η UBS χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη σαν μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ανθρώπινη ιστορία και συστήνει στους επενδυτές να διασφαλίσουν ότι το χαρτοφυλάκιό τους είναι εκτεθειμένο στην τάση του AI. Ο οίκος δηλώνει ότι του αρέσουν οι εταιρείες ημιαγωγών που ωφελούνται αυτή τη στιγμή από την εισροή επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και τα καθετοποιημένα ολιγοπώλια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα που είναι καλά τοποθετημένα στην αλυσίδα αξίας του AI. Πάντως, ο οίκος δεν αποκλείει κάποια διόρθωση σε αυτό το κομμάτι της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω των φόβων ότι οι επενδύσεις έχουν λάβει υπερβολικές διαστάσεις.

Παράλληλα, η UBS συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν ποιοτική ανάπτυξη και πέραν του τεχνολογικού κλάδου, όπως για παράδειγμα σε εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες για την ενεργειακή μετάβαση καθώς και σε εκείνες που απαντούν σε ζητήματα όπως η μόλυνση των ωκεανών και οι ελλείψεις νερού.

Τρίτον, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να εξετάσουν κινήσεις διαχείρισης του ρίσκου, καθώς η μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στις μετοχές, τα προαιρετικά καταναλωτικά αγαθά και ο κλάδος των ΑΠΕ ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ρίσκα σε ένα σενάριο νίκης του Donald Trump και ελέγχου του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους (“red sweep”). Σε αυτό το σενάριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας προσφέρει καλύτερα περιθώρια ανόδου, σημειώνει η UBS. Παράλληλα, ο χρυσός μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στους φόβους για γεωπολιτική πόλωση, πληθωρισμό και υπερβολικά ελλείμματα.

Διαβάστε επίσης: 

Evercore: Διψήφιο ράλι στη Wall Street έως το τέλος του 2024

Goldman Sachs: Αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τον S&P 500 για τρίτη φορά

UBS: Έρχονται υποαποδόσεις για τη Wall Street – Οι 5 λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News