BUSINESS & FINANCE

Μπορεί να φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας ως «μισθωτός»;

Μπορεί να φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας ως «μισθωτός»;

Σε «τεχνοκρατικό» επίπεδο θα περάσει το επόμενο χρονικό διάστημα η διαφορά κυβέρνησης – επαγγελματιών για τον νέο τρόπο φορολόγησης των τελευταίων. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ανάγκη να κατανέμονται δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να μην τα επωμίζονται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα και από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. 

Από την άλλη, οι επαγγελματίες υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να έχουν μια κακή οικονομική χρονιά στην οποία θα προκύπτουν ζημιές και αντιδρούν στο «οριζόντιο» του μέτρου, το οποίο συνίσταται στο ότι όλοι λογίζονται ως «κερδοφόροι» ανεξάρτητα από το πώς κύλησε η χρονιά, αν έγιναν επενδύσεις που έφεραν λογιστικές ζημιές κλπ.

Αυτά ως προς τις «γενικές αρχές». Σε τεχνικό επίπεδο, αυτό που θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό που θα εξετάσει και το υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι η «ταύτιση» του επαγγελματία με τον μισθωτό. Αυτή, στον νόμο γίνεται σε πολλά επίπεδα.

Πρώτον υπάρχει σύνδεση του ελάχιστου εισοδήματος των επαγγελματιών με τον κατώτατο μισθό. Κάθε φορά που αυξάνεται επομένως ο κατώτατος μισθός, στην πράξη καταλογίζεται και περισσότερος φόρος στον ελεύθερο επαγγελματία. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι δεδομένο ότι συμβαίνει. Στην πράξη, ένας επαγγελματίας μπορεί τη μια χρονιά να έχει υπερκέρδη και την άλλη ζημιές.

Δεύτερον, το ύψος του φόρου που πληρώνει ένας επαγγελματίας, συνδέεται και με τον μισθό που πληρώνει στους υπαλλήλους του. Με αυτή τη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να αποτυπώσει στον νόμο την αρχή «δεν γίνεται ο επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον υπάλληλό του» όμως και πάλι υπάρχει ο αντίλογος ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες στην αγορά.

Το τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι γνωστό. Αυτό όμως που θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι δείκτες που συνδέουν το ελάχιστο εισόδημα του επαγγελματία με το εισόδημα του μισθωτού θα επανεξεταστούν, καθώς θα πρέπει να αποτυπωθεί καλύτερα στον νόμο η σαφής διάκριση που υπάρχει ανάμεσα στην έννοια του μισθωτού και του επαγγελματία. 

Διαβάστε επίσης: 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μικρές αλλαγές στη φορολόγηση μετά το καλοκαίρι

Αυξήθηκε αλλά παραμένει χαμηλά ο φόρος για τους επαγγελματίες

Αλ. Πατέλης: Δεν θα αλλάξει ριζικά η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News