Business & Finance Τρίτη 25/06/2024, 09:05
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι υπερασπίζεται την εθνική ανταγωνιστικότητα εν μέσω εντάσεων

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι υπερασπίζεται την εθνική ανταγωνιστικότητα εν μέσω εντάσεων

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang υπερασπίστηκε σήμερα Τρίτη την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας του, ενώ επέκρινε τις προσπάθειες περιορισμού της παγκόσμιας συνεργασίας.

Οι δηλώσεις του, κατά την έναρξη της συνάντησης «Θερινό Νταβός» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταλιάν της Κίνας, έγιναν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Η ταχεία άνοδος των νέων βιομηχανιών της Κίνας έχει τις ρίζες της στα μοναδικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Λι μέσω της επίσημης αγγλικής μετάφρασης των παρατηρήσεών του στα μανδαρινικά.

Έδωσε έμφαση στη μεγάλη αγορά της χώρας, το βιομηχανικό δίκτυο, το εργατικό δυναμικό, τα ποικίλα σενάρια εφαρμογών και τους δεκτικούς καταναλωτές. «Με αυτόν τον τρόπο οι αναδυόμενες βιομηχανίες της Κίνας αποκτούν την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο Λι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδια για δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τους δασμούς στα οχήματα στο 100%.

Η Κίνα και η ΕΕ φέρεται να έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν τους πιθανούς δασμούς.

«Με πολλούς τρόπους το βάθος της διεθνούς συνεργασίας καθορίζει το ύψος της ανθρώπινης ανάπτυξης, οπότε είναι απαραίτητο να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Λι, σημειώνοντας την ανάγκη να «απορρίψουμε» την αντιπαράθεση.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και τον Βιετναμέζο ομόλογό του Pham Minh Chinh, πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ο Λι είχε δηλώσει στη συνάντησή του με τον Ντούντα ότι η Κίνα ελπίζει ότι η ΕΕ θα δει την ανάπτυξη της χώρας αντικειμενικά και θα δημιουργήσει μια δίκαιη αγορά, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η Πολωνία είναι μέλος της ΕΕ.

Στο ετήσιο συνέδριο του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, τον Ιανουάριο, ο Λι είχε πει σε ομιλία του ότι η τεχνολογική καινοτομία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος περιορισμού άλλων χωρών.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς για τις κινεζικές εταιρείες που τις εμποδίζουν να αγοράζουν προηγμένη τεχνολογία από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οικονομικές προοπτικές

Ο Λι δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνει σταθερή κατά το δεύτερο τρίμηνο και ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα είναι ικανή να επιτύχει τον επίσημο στόχο ανάπτυξης 5% για φέτος.

Η Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε στοιχεία για τον Μάιο που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ενώ τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις. Η επιβάρυνση της οικονομίας από τα ακίνητα παρέμεινε, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ενώ οι εξαγωγές άντεξαν ως υποστηρικτής της ανάπτυξης.

Όταν ρωτήθηκε από τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ σχετικά με την οικονομική πολιτική της Κίνας, ο Λι χρησιμοποίησε παραδείγματα από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την πυγμαχία για να εξηγήσει γιατί το Πεκίνο ακολουθεί μια πιο στοχευμένη και σύνθετη προσέγγιση.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει πολλά μέτρα και έχουμε κάνει πολλά που αποσκοπούν στο να διατηρήσουμε υγιείς τις [οικονομικές] ρίζες», δήλωσε ο Λι, επισημαίνοντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει την τεχνολογική καινοτομία και τις επιχειρήσεις.

Είπε ότι η Κίνα εστιάζει στην υποστήριξη για τον γηράσκοντα πληθυσμό της και τον αντιμετωπίζει ως νέο μοχλό ανάπτυξης. Ο Λι δεν ανέλυσε τις προσπάθειες για την τόνωση της κατανάλωσης πέραν της πολιτικής εμπορικών συναλλαγών που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ και Κίνα συμφωνήσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τους δασμούς στα EV

Κίνα: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν ανταποδοτικούς δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ

Kίνα: Αρχίζει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News