Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 22:38
BUSINESS & FINANCE

Novo Nordisk: Επένδυση 4,1 δισ. δολ. στη Β. Καρολίνα για εργοστάσιο παραγωγής Wegovy, Ozempic

Novo Nordisk: Επένδυση 4,1 δισ. δολ. στη Β. Καρολίνα για εργοστάσιο παραγωγής Wegovy, Ozempic

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα δαπανήσει 4,1 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στο Clayton της Βόρειας Καρολίνας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προμήθεια του blockbuster φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy, της θεραπείας για τον διαβήτη Ozempic και άλλων ενέσιμων θεραπειών. 

Η ζήτηση για το Wegovy και το Ozempic ξεπέρασε την προσφορά το τελευταίο έτος, προκαλώντας ελλείψεις στις ΗΠΑ και αναγκάζοντας τη φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Δανία να επενδύσει σημαντικά για να αυξήσει το κατασκευαστικό της αποτύπωμα. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 6,8 δισ. δολάρια στην παραγωγή φέτος, από περίπου 4 δισ. δολάρια πέρυσι. 

Η νέα μονάδα παραγωγής θα είναι υπεύθυνη για την πλήρωση και τη συσκευασία συριγγών και ενέσιμων στυλό για τα φάρμακα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. 

«Αυτή η επένδυση μας δίνει πραγματικά την ευκαιρία να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ασθενείς», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Doug Langa, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Novo Nordisk στη Βόρεια Αμερική. «Είναι σημαντικό, νομίζω ότι το άλλο βασικό μήνυμα εδώ είναι ότι πρόκειται για περαιτέρω επένδυση στις ΗΠΑ, οπότε νομίζω ότι είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2027 και 2029, δήλωσε η Novo Nordisk. Η εταιρεία δήλωσε ότι 1.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν την εγκατάσταση, προστιθέμενοι στους 2.500 εργαζόμενους που ήδη εργάζονται στις τρεις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής της στη Βόρεια Καρολίνα. 

Αυτό περιλαμβάνει δύο εργοστάσια που λειτουργούν ήδη στο Clayton -το ένα είναι υπεύθυνο για την πλήρωση και το φινίρισμα και το άλλο είναι αφιερωμένο στην παραγωγή του δραστικού συστατικού του χαπιού για τον διαβήτη Rybelsus. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα εργοστάσιο στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, υπεύθυνο για την παραγωγή και τη συσκευασία φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα και άλλο ένα στο West Lebanon του New Hampshire.

Δώδεκα άλλες μονάδες παραγωγής βρίσκονται στη Δανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αλγερία, τη Βραζιλία, το Ιράν και τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Novo Nordisk.

Το Wegovy και το Ozempic ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται GLP-1 και μιμούνται τις ορμόνες που παράγονται στο έντερο για να καταστείλουν την όρεξη ενός ατόμου και να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Περίπου 35.000 ασθενείς στις ΗΠΑ ξεκινούν κατά μέσο όρο το Wegovy κάθε εβδομάδα σήμερα, από περίπου 27.000 τον Μάιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Novo Nordisk. Παρόλα αυτά, ο Langa δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πολύ στοχευμένη σχετικά με το πόσες χαμηλότερες δόσεις απελευθερώνει στην αγορά των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν το Wegovy μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία με υψηλότερες δόσεις.

Οι ασθενείς ξεκινούν το Wegovy με μικρές δόσεις και αυξάνουν σταδιακά την ποσότητα κάθε τέσσερις εβδομάδες μέχρι να φτάσουν σε μια δόση-στόχο.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων τρεις χαμηλότερες δόσεις του Wegovy βρίσκονται επί του παρόντος σε έλλειψη στις ΗΠΑ λόγω της υψηλής ζήτησης.

Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly έχει επίσης επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για τα δημοφιλή GLP-1 για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη, Zepbound και Mounjaro. Η εταιρεία διαθέτει ομοίως αρκετές μονάδες παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News