Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 20:43
BUSINESS & FINANCE

BASF: Εγκαταλείπει έργο 2,6 δισ. δολ. για την παραγωγή νικελίου

BASF: Εγκαταλείπει έργο 2,6 δισ. δολ. για την παραγωγή νικελίου

Η BASF SE σχεδιάζει να διακόψει ένα έργο, γνωστό ως Sonic Bay, το οποίο θα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με την Eramet SA και αφορούσε στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής νικελίου-κοβαλτίου στην Ινδονησία, καθώς επιβραδύνεται η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. 

Η εταιρεία θα δαπανούσε έως και 2,6 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με ανακοίνωση (από τον περασμένο Ιανουάριο) του Υπουργείου Επενδύσεων της Ινδονησίας επρόκειτο να παράγει περίπου 67.000 τόνους νικελίου και 7.500 τόνους κοβαλτίου ετησίως.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα νικελίου που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών έχει βελτιωθεί από τότε που σχεδιάστηκε το έργο, ανέφερε η BASF τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία δεν βλέπει πλέον την ανάγκη για μια τόσο σημαντική επένδυση, ανέφερε. 

Οι προοπτικές για τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν εξασθενήσει τον τελευταίο χρόνο, με το BloombergNEF να μειώνει τις εκτιμήσεις του για τις πωλήσεις ηλεκτρικών μπαταριών κατά 6,7 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2026. Η επιβράδυνση είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Γερμανία, την εγχώρια αγορά της BASF, και στις ΗΠΑ. Εταιρείες όπως η Volkswagen AG, η Stellantis NV και η Mercedes-Benz έχουν ήδη περικόψει ή μετατοπίσει έργα μπαταριών. 

Η Ινδονησία στοχεύει να γίνει παγκόσμιος κόμβος για την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και φιλοξενεί ήδη μια σειρά έργων – πολλά από αυτά με κινεζική υποστήριξη – για την παραγωγή νικελίου ποιότητας μπαταρίας. 

Η Κίνα έχει παράσχει κίνητρα που πιθανότατα ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί πλέον να παράγει πολύ περισσότερες μπαταρίες από όσες χρειάζεται, γεγονός που οδηγεί σε πτώση των τιμών, σύμφωνα με το BNEF. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News