Business & Finance Δευτέρα 24/06/2024, 18:44
BUSINESS & FINANCE

Thyssenkrupp: Μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο για τη χαλυβουργία – Συμμετοχή των εργαζομένων στις συνομιλίες

Η ανανέωση της Thyssenkrupp θα γίνει χωρίς αναγκαστικές απολύσεις μετά τη συμφωνία με τον μελλοντικό συνιδιοκτήτη Kretinsky

Thyssenkrupp: Μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο για τη χαλυβουργία – Συμμετοχή των εργαζομένων στις συνομιλίες

Η αναδιάρθρωση της προβληματικής μονάδας χάλυβα τηςThyssenkrupp θα πραγματοποιηθεί χωρίς αναγκαστικές απολύσεις, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των ισχυρών εργατικών συνδικάτων που έχουν επιτεθεί σκληρά στη διοίκηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), στην οποία ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Daniel Kretinsky θέλει να αποκτήσει μερίδιο 20%, έχει δηλώσει ότι πρέπει να μειώσει τις θέσεις εργασίας και την παραγωγική ικανότητα, υποδαυλίζοντας τους φόβους μεταξύ των περίπου 27.000 εργαζομένων του τμήματος ότι επίκεινται υποχρεωτικές απολύσεις.

Όμως αυτές πρόκειται να αποφευχθούν με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της μητρικής Thyssenkrupp AG, της EPCG του Kretinsky και της TKSE, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προσθέτοντας ότι αυτό παρέχει ένα «σταθερό και αξιόπιστο» πλαίσιο για τις επερχόμενες αλλαγές.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα σχηματίσουν μια επιτροπή για να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τμήματος, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση της υποστήριξης των εργαζομένων για τη σχεδιαζόμενη μερική πώληση καθώς και τις επώδυνες περικοπές.

«Η βασική συμφωνία είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα, καθώς η εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», ανέφερε η TKSE σε ανακοίνωσή της.

Η ηγεσία της TKSE επεξεργάζεται επί του παρόντος το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του τμήματος, το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει πρόταση για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, και αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές αυτό το καλοκαίρι.

Εκπρόσωπος του IG Metall, του ισχυρότερου συνδικάτου της Γερμανίας, δήλωσε ότι, αν και η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα, μπορεί να αποτελέσει μόνο την αφετηρία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Το παρόν έγγραφο αποτελεί μια βάση για διαπραγματεύσεις και επομένως ένα θετικό μήνυμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να δοθεί ακόμη το πράσινο φως. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δήλωση προθέσεων που τώρα πρέπει να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί».

Στόχος είναι τώρα να καταρτιστούν νομικές συμβάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης ζητήματα γύρω από τη χρηματοδότηση και τη μελλοντική στρατηγική της TKSE.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News