Business & Finance Παρασκευή 21/06/2024, 21:03
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Επιδοτήσεις ύψους 231 δισ.δολαρίων έλαβε ο κλάδος EVs για 15 έτη

Κίνα: Επιδοτήσεις ύψους 231 δισ.δολαρίων έλαβε ο κλάδος EVs για 15 έτη

Κρατικές επιδοτήσεις ύψους τουλάχιστον 231 δισ.δολαρίων έλαβε η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων από το 2009 έως τα τέλη του περασμένου έτους, παρότι το μέγεθος της υποστήριξης ανά όχημα έχει περιοριστεί, σύμφωνα με έρευνα τoυ Center for Strategic and International Studies.

Περισσότερο από το ήμισυ της υποστηρίξης ήταν υπό τη μορφή απαλλαγών από τον ΦΠΑ, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από εθνικά εγκεκριμένες εκπτώσεις αγοραστών, κρατική χρηματοδότηση για υποδομές όπως σταθμούς φόρτισης, κρατικές προμήθειες ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και προγράμματα υποστήριξης για έρευνα και ανάπτυξη.

Subsidies Per Electric Vehicle Are Declining in China

Source: CSIS analysis

«Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έχουν ευνοηθεί από τις μαζικές κρατικές επιδοτήσεις και η ποιότητά τους βελτιώνεται συνεχώς, καθιστώντας τα ελκυστικά στους εγχώριους και ξένους καταναλωτές», αναφέρουν εκπρόσωποι του Κέντρου. 

Χαρακτήρισαν δε, τα στοιχεία «άκρως συντηρητικά», επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνονουν προγράμματα έκπτωσης φόρων σε πόλεις όπως η Σαγκάη και η Σένζεν με σκοπό να ενθαρρύνουν ιδιοκτήτες συμβατικών αυτοκινήτων να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν χαμηλό κόστους γη, ηλεκτρική ενέργεια και πιστώσεις, παράγοντας από τους οποίους μπορούν να ωφεληθούν αρκετοί κατασκευαστές, εξαιρουμένης της στήριξης προς εταιρείες κατασκευής μπαταριών και άλλα μέτρη της αλυσίδας τροφοδοσίας. 

Με βάση ανά όχημα, η υποστήριξη έχει μειωθεί από τα 13.860 δολάρια του 2018 σε χαμηλότερα από 4.600 δολάρια του 2023 ή σε λιγότερο από 7.500 δολάρια σε διαθέσιμες πιστώσεις προς Αμερικανούς αγοραστές στο πλαίσιο της νομοθετικής πράξης κατά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

China’s Cut-Throat Car Market

More than 100 car brands have disappeared since 2008, but 127 remain

Source: Data compiled by Bloomberg

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News