Business & Finance Παρασκευή 21/06/2024, 12:06
BUSINESS & FINANCE

ING: Η δημοσιονομική σύνεση επιστρέφει – Μαζί με τις ανησυχίες για τα χρέη και την Ευρωζώνη

ING: Η δημοσιονομική σύνεση επιστρέφει – Μαζί με τις ανησυχίες για τα χρέη και την Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη επιστρέφει στη δημοσιονομική σύνεση, καθώς οι «διακοπές» από την δημοσιονομική πειθαρχία τελείωσαν, διαπιστώνει η ING, αφότου η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών.

Στις ΗΠΑ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κινούνται μεταξύ του 6-7% του ΑΕΠ, αλλά στην Ευρώπη, η Κομισιόν σφίγγει το χαλινάρι στις χώρες-μέλη και αυτό θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι την πολιτική συνοχή της νομισματικής ένωσης, προειδοποιεί η ING.

Εν αναμονή του επόμενου βήματος, που είναι η υποβολή (έως τις 20 Σεπτεμβρίου) των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων των χωρών, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις τους για τα διορθωτικά μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή,  ο οίκος μιλά για μια πολιτική προειδοποιητική βολή από την πλευρά των Βρυξελλών, που μάλιστα δεν είναι χωρίς ρίσκο.

Σε μία εποχή που η Ευρώπη και τα εθνικά κοινοβούλια αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη στροφή προς τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία έχουν συχνά πολύ ακριβά οικονομικά προγράμματα, οι ανακοινώσεις για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πολιτικές εντάσεις, εκτιμά η ING.

Μάλιστα, ο οίκος μιλά και για εντάσεις μέσα στη νομισματική ένωση, εάν μία ή περισσότερες χώρες-μέλη δεν συμμορφωθούν με τις προτεινόμενες διορθωτικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING θεωρεί ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας των χρεών επιστρέφει ξεκάθαρα στα ραντάρ των αγορών.

Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή έπεσε σχεδόν αποκλειστικά στην ανάπτυξη (ή καλύτερα στην απουσία της), όμως οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία πυροδότησαν νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ, καθώς εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των spreads, θα τεθεί το ζήτημα της ενεργοποίησης του μέχρι στιγμής αδοκίμαστου εργαλείου Transmission Protection Instrument (TPI), για τη στήριξη χωρών που έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Συνολικά, η εκκίνηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος είναι μια προσπάθεια της Κομισιόν να δείξει ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιβληθούν. Αποτελεί και μια προειδοποιητική βολή προς τις κυβερνήσεις, που δείχνει ότι παρά τις υψηλές επενδυτικές ανάγκες και την αδύναμη ανάπτυξη, η εποχή των απεριόριστων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης έχει τελειώσει, τονίζει η ING. Όμως, ο οίκος βλέπει πολιτικό ρίσκο στις εξελίξεις αυτές, αφού ακόμα και η πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης θα μπορούσε να απειληθεί, εάν κάποια από τις χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο αρνηθεί να συμμορφωθεί.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 7 χώρες – Τι λέει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News