Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 15:08
BUSINESS & FINANCE

Τι κερδίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το deal με την Masdar – Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τι κερδίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το deal με την Masdar – Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Σημαντικά οφέλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βλέπουν οι αναλυτές στα πρώτα σχόλιά τους, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar.

«Περιμένουμε ότι η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι ο βασικός ωφελημένος από τη συναλλαγή, με δεδομένη τη σημαντική εισροή μετρητών από το deal», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities.

Όπως επισημαίνει η Axia  Research, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται με ρευστότητα 2 δισ. ευρώ, μία «δύναμη πυρός» που επιτρέπει στον όμιλο να επιδιώκει τυχόν κερδοφόρες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Ειδικότερα, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή-στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 20 ευρώ (από 18 ευρώ προηγουμένως), σημειώνοντας ότι το deal έγινε με αποτίμηση EV/EBITDA στο 16x, δηλαδή 28% υψηλότερα από τη μέση αποτίμηση των ανταγωνιστών, κάτι που δικαιολογείται από τις εξασφαλισμένες υψηλές τιμές του ομίλου, το niche χαρτοφυλάκιο projects και τη στρατηγική φύση της επένδυσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημόσια πρόταση της Masdar για το 100% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει σημαντική συμμετοχή τόσο από θεσμικούς όσο και από επενδυτές της λιανικής, καθώς η προσδοκία ενός deal ήταν ο βασικός λόγος που ανέβασε την τιμή της μετοχής από τα 14 ευρώ στις αρχές του 2022 σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ στα μέσα του 2023 και στα 18 ευρώ τελευταία.

Από την πλευρά της, η Axia Research επισημαίνει ότι η δημόσια πρόταση θα γίνει το νωρίτερο τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο του 2024.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει περίπου 880 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ την ίδια στιγμή, το deal οδηγεί σε μείωση των καθαρών χρεών κατά 818 εκατ. ευρώ.

Μετά το deal, η καθαρή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μετρητά υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, σημειώνει η Axia. Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση του ομίλου υπό μια πιο συνετή κεφαλαιακή δομή, επισημαίνεται, με τους αναλυτές να θυμίζουν ότι το σύνολο για τις παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, η Axia σκοπεύει να αναθεωρήσει την τιμή-στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σήμερα διαμορφώνεται στα 24,8 ευρώ, με σύσταση αγοράς), αφού μιλά για αποκρυστάλλωση αξίας και μείωση του ρίσκου στην επενδυτική περίπτωση της εταιρείας.

Για σημαντικά «πυρομαχικά» που θα επιτρέψουν στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αναπτυχθεί μιλά και η Euroxx Χρηματιστηριακή. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, η εταιρεία θα διαθέτει δύναμη πυρός 2 δισ. ευρώ για νέες ευκαιρίες και/ή διανομές μερισμάτων.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την αισιόδοξη στάση της για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διαπραγματεύεται σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται πολύ ελκυστικά (EV/EBITDA 7,5x  για το 2028).

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην Masdar πωλείται η Τέρνα Ενεργειακή – Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

Μπαράζ συμφωνιών στην αγορά των ΑΠΕ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 54,3% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο – Πρόταση για μέρισμα 0,38 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News