Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Citigroup: Η ΑΙ θα επηρεάσει τις τράπεζες περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο

Citigroup: Η ΑΙ θα επηρεάσει τις τράπεζες περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτοπίσει περισσότερες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, καθώς η τεχνολογία είναι έτοιμη να ανατρέψει την αγορά καταναλωτικής πίστης και να καταστήσει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, εκτιμά η Citi. 

Περίπου το 54% των θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα έχουν μεγάλη πιθανότητα να αυτοματοποιηθούν, επισημαίνει η τράπεζα σε έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα επιπλέον 12% των θέσεων σε ολόκληρο τον κλάδο θα μπορούσε να ενισχυθεί με την τεχνολογία. 

AI Could Have Biggest Job Impact in the Finance Industry

Banking and capital markets are among the sectors most prone to automation

Source: Citi GPS

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να πειραματίζονται περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο χρόνο, ωθούμενες από την υπόσχεση ότι θα τις βοηθήσει να αυξήσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και να μειώσουν το κόστος.

Στη Citigroup, για παράδειγμα, η εταιρεία ανέφερε ότι θα ενισχύσει τους 40.000 προγραμματιστές της με τη δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η εταιρεία υπογράμμισε ότι χρησιμοποίησε τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να παράγει προτάσεις, δοκίμια ή ποίηση με βάση τις απλές ερωτήσεις ή εντολές ενός χρήστη, για να «χτενίσει» γρήγορα εκατοντάδες σελίδες κανονιστικών προτάσεων.

Η JPMorgan «στρατολογεί» ταλέντα και ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε πως πιστεύει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στους εργοδότες να συρρικνώσουν την εβδομάδα εργασίας σε μόλις 3,5 ημέρες. Η Deutsche Bank χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη σάρωση χαρτοφυλακίων πλούσιων πελατών, ενώ η ING Groep ελέγχει για πιθανούς κακοπληρωτές.

Η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τραπεζικό κλάδο και να βελτιώσει την κερδοφορία», δήλωσε ο David Griffiths, επικεφαλής τεχνολογίας της Citigroup. 

Ακόμη και στην περίπτωση που η AI αντικαταστήσει ορισμένους ρόλους σε ολόκληρο τον κλάδο, η τεχνολογία ενδέχεται να μην οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα χρειαστεί πιθανότατα να προσλάβουν μια πληθώρα ειδικών AI για να τις βοηθήσουν να διασφαλιστεί ουν ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News