Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

IPOs Eυρώπη: Εταιρείες αναβάλουν τα σχέδιά τους λόγω Γαλλίας

IPOs Eυρώπη: Εταιρείες αναβάλουν τα σχέδιά τους λόγω Γαλλίας

Η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής αγοράς αρχικών δημόσιων εγγραφών αρχίζει να χάνει το βηματισμό της, καθώς πολλές επιχειρήσεις επανεξετάζουν τα σχέδιά τους μέσα στο σημερινό περιβάλλον της έντονης μεταβλητότητας. 

Η Golden Goose Group, που αναμενόταν να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της αυτή την εβδομάδα, ανέβαλε την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Μιλάνου εν μέσω ανησυχιών για το υποτονικό κλίμα, ενώ το Reuters ανέφερε σήμερα ότι η ισπανική εταιρεία ένδυσης Tendam Brands θα καθυστερήσει επίσης την αρχική δημόσια εγγραφή της. 

Η αναδίπλωση αυτή έλαβε χώρα μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Μετά την αναζωπύρωση της δραστηριότητας σε IPOs στις αρχές του έτους, οι καθυστερήσεις από τις Golden Goose και Tenda σηματοδοτούν μία παύση της δραστηριότητας σε εκδόσεις μετοχών έως το φθινόπωρο. 

«Δεν μπορείς να πείσεις τους διεθνείς επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο στην Ευρώπη», αναφέρει ο Φρανουσά Ριμέ, στρατηγικός αναλυτής της La Francaise Asset Management στο Παρίσι. 

Αντίστοιχα, ο όμιλος Flix ανέβαλε τα σχέδιά του για αρχική δημόσια εγγραφή στην Φρανκφούρτη εντός του Ιουνίου. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η δραστηριότητα σε IPOs είναι πολύ πιθανόν να κάνει μία παύση στις αρχές του καλοκαιριού, αφότου οι επιχειρήσεις άντλησαν 13,3 δισ.δολάρια έως αυτή τη στιγμή φέτος, ποσό υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2023. Η μοναδική μεγάλη IPO που παραμένει είναι αυτή της ισπανικής εταιρείας ζαχαρωτών Europastry, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στην αρχή της εβδομάδας. 

Όμως, ακόμη και πριν ξεσπάσει η πολιτική καταιγίδα στη Γαλλία, οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών της Ευρώπης δέχονταν πιέσεις, ακόμη ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στη απόφαση της Golden Goose να αποσύρει τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Κολοσσοί, όπως η LVMH, είδαν τις μετοχέ τους να χάνουν έδαφος, καθώς μειώθηκε η όρεξη των επενδυτών, ειδικά στην Ασία. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης MSCI για τον κλάδο ένδυσης και πολυτελών ειδών της Ευρώπης μειώθηκε 13% τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, τα πολλαπλάσια του κλάδου έχουν υποχωρήσει σε ένα επίπεδο 26 φορές υψηλότερο των κερδών, κατά πολύ χαμηλότερο από τις 34 φορές του 2021. 

Επίσης, η CVC Capital Partners σχεδιάζει να εισάγει στο χρηματιστήριο την πολωνική εταιρεία λιανεμπορίου Zabka Polska το Σεπτέμβριο σε μία αρχική δημόσια εγγραφή ύψους 7,5 έως 8 δισ.δολαρίων. Η κινεζική Shein σχεδιάζει ανίστοιχα να εισαχθεί στο Λονδίνο την ίδια περίοδο σε μία IPO αξίας άνω των 50 δισ.στερλινών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News