Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 21:04
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Αντιδρούν στην έρευνα της ΕΚΤ για την μοχλευμένη χρηματοδότηση

Τράπεζες: Αντιδρούν στην έρευνα της ΕΚΤ για την μοχλευμένη χρηματοδότηση

Αντιμέτωπη με νέο κύμα κριτικής από τις τράπεζες βρίσκεται η ΕΚΤ για τον τρόπο εποπτείας των τραπεζών, εν μέσω μέτρων καταστολής μίας ριψοκίνδυνης κατηγορίας δανεισμού. 

Οι τριβές αυτές αντανακλούν τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο για το εποπτικό πλαίσιο της ΕΚΤ το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους τραπεζίτες, το θεωρούν υπερβολικά γραφειοκρατικό και όχι ρεαλιστικό, ειδικά όταν γίνεται σύγκριση με το αμερικανικό. Αντίστοιχες κατηγορίες είχαν διατυπωθεί και πριν από δύο χρόνια, όταν πιστωτικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων Deutsche Bank και Societe Generale, είχαν κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα για υπερβολική ανάμειξη. 

Οι κριτικές αυτές υποχώρησαν όταν η ΕΚΤ εφήρμοσε ορισμένες μεταρρυθμίσεις αλλά και μετά την κατάρρευση ορισμένων τραπεζών εκτός του ευρώ πέρυσι που κατέστησαν ξανά αναγκαίο ένα πιο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο. Τώρα, οι ενοχλήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς η Κλαούντια Μπαχ, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, ζητά μία πιο αυστηρή εποπτική προσέγγιση.  

Τώρα, η δυσαρέσκεια από ανώτατα στελέχη τραπεζών απορρέει από την αναθεώρηση των χορηγήσεων δανείων της ΕΚΤ προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μία πρακτική γνωστή ως μοχλευμένη χρηματοδότηση. 

Αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται πολλές τράπεζες είναι ότι μεγάλο μέρος της επανεξέτασης διεξήχθη από εξωτερικούς συμβούλους ή απο προσωπικό της ΕΚΤ που δεν παρακολουθεί στενά τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζουν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες συμμετέχουν στη διαδικασία της μοχλευμένης χρηματοδότησης, όπως ανέφεραν πηγές. Αρκετοί τραπεζικοί όμιλοι επικρίνουν την έρευνα για το γεγονός ότι ορισμένα δάνεια χαρακτηρίστηκαν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα αθέτησης ή έχουν ήδη περιέλθει σε αυτό το στάδιο, παρότι οι αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις συνεχίζουν να εξυπηρετούν το χρέος τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Η Μπαχ, που ανέλαβε φέτος τα καθήκοντά της, θεωρεί ότι οι πιο ανθεκτικές τράπεζες μπορούν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους διεθνείς ανταγωνιστές τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πιστωτικοί όμιλοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέα ρίσκα, όπως αυτά που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. 

 

Ορισμένες τράπεζες, ειδικά από Ισπανία, Μάλτα, Λετονία και Λιθουανία, εκδηλώνουν έντονη δυσαρέσκεια, επειδή ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η φήμη τους, όπως δηλώνουν πηγές. Και άλλες τράπεζες, από χώρες όπως Αυστρία και Γερμανία, πληροφορήθηκαν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News