BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία

Τα spreads των γαλλικών ομολόγων θα αυξηθούν και άλλο, καθώς δεν υπάρχει στη Γαλλία κανένα ρεαλιστικό σενάριο για τις εκλογές το οποίο θα ήταν ευπρόσδεκτο για τους επενδυτές, προειδοποιεί η Capital Economics. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι τα spreads της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της  Ισπανίας θα παραμείνουν ενισχυμένα βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσουν σε βάθος χρόνου, λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής εικόνας των χωρών αυτών.

Όπως επισημαίνει η Capital Economics, το spread του γαλλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 μονάδες βάσης, στις 75 μονάδες βάσης αφότου ο πρόεδρος Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα, θα σημειώσει κάποια περαιτέρω αύξηση.

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ρεαλιστικό σενάριο που να μπορεί να θεωρηθεί θετικό από τους επενδυτές. Μια νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen (Rassemblement National – RN) ή του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού  Μετώπου θα πυροδοτούσε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, με δεδομένες τις δεσμεύσεις των δύο αυτών πλευρών για σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών και αναδίπλωση βασικών μεταρρυθμίσεων του Macron.

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία-1

Ακόμα και εάν τα κεντρώα κόμματα ξεπεράσουν τις προσδοκίες και σχηματίσουν κυβέρνηση, αυτή θα είναι πιθανότατα πιο αδύναμη από τη σημερινή και ακόμα λιγότερο σε θέση να περάσει φιλικές για την αγορά μεταρρυθμίσεις.

Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, θα υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποια ακροδεξιά προσωπικότητα (πιθανότατα η Marine Le Pen), θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Macron μετά τις προεδρικές εκλογές.

Οι επενδυτές ίσως να φοβούνται ακόμα ότι η άνοδος του RN στην  εξουσία θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στην Ε.Ε. ή το ευρώ, σημειώνει η Capital Economics.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, υπάρχουν αρκετά κανάλια μέσω των οποίων οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρεάζουν τα ομόλογα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από το εάν μια κυβέρνηση του RN ή του Λαϊκού Μετώπου θα ήταν αφοσιωμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Εάν η Γαλλία δεν σεβαστεί το νέο πλαίσιο, τότε οι επενδυτές μπορεί να ανησυχήσουν ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των χρεών.  

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics χαρακτηρίζει αρκετά μακρινό τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης ακόμα και σε περίπτωση κυβέρνησης του RN, καθώς το κόμμα έχει εγκαταλείψει τα προηγούμενα σχέδιά του για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Γαλλίας στην Ε.Ε.

Εάν, όμως, το επόμενο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχουν τόσο φιλο-ευρωπαϊκή στάση όσο σήμερα, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια για περαιτέρω οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε.

Καθώς αυτές οι ανησυχίες δεν αναμένεται να μετριαστούν μετά τις εκλογές, η Capital Economics θεωρεί ότι τα spreads της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας δεν θα υποχωρήσουν ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όμως, αναμένεται τελικά να πέσουν στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με δεδομένες τις προσπάθειες των χωρών αυτών να βελτιώσουν την δημοσιονομική τους εικόνα. Άλλωστε, η Capital  Economics θυμίζει ότι τα χρέη σε Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πέσει πολύ χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Η Γαλλία ξυπνά τον εφιάλτη του Brexit και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης

Γαλλία: Το πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου οδηγεί εκτός Ε.Ε. λέει ο Le Maire

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News