Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 7 χώρες – Τι λέει για την Ελλάδα

Κομισιόν: Προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 7 χώρες – Τι λέει για την Ελλάδα

Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος επτά χωρών προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη  Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν σημειώνει ότι όπως και η Ιταλία, εμφανίζει ανισορροπίες, από υπερβολικές ανισορροπίες που διαπίστωσε έως και πέρυσι. Όπως επισημαίνεται, τα τρωτά σημεία έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν μια ανησυχία. Τα ρίσκα δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Άλλωστε, η Κομισιόν προσθέτει ότι οι εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία καταλήγουν ότι όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, η έκθεση υπό το Άρθρο 126(3) είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Σκοπός της είναι να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα της διαδικασίας για αυτές τις επτά χώρες-μέλη τον Ιούλιο του 2024.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η χώρα δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσει το έλλειμμα, αφότου το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι αυτό είναι υπερβολικό, το 2020.

Συνολικά, πάντως, η Επιτροπή μιλά για χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στις περισσότερες χώρες-μέλη.  

Ειδικότερα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν εμφανίζουν πλέον ανισορροπίες, καθώς τα τρωτά σημεία έχουν μειωθεί. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Η Σλοβακία αντιμετωπίζει ανισορροπίες, με τα τρωτά σημεία να επιμένουν στην ανταγωνιστικότητα κόστους, το εξωτερικό ισοζύγιο, την αγορά κατοικιών και τα χρέη των νοικοκυριών.

Η Ρουμανία εμφανίζει υπερβολικές ανισορροπίες, με τα τρωτά σημεία να εντοπίζονται στο εξωτερικό ισοζύγιο και να συνδέονται κυρίως με τα μεγάλα και αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Γερμανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία εξακολουθούν να εμφανίζουν ανισορροπίες.

Γαλλία και Ιταλία στο μικροσκόπιο

Από τις επτά χώρες για τις οποίες η Κομισιόν προτείνει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο μικροσκόπιο μπαίνουν κυρίως η Γαλλία και η Ιταλία, λόγω του μεγέθους τους, αφού πρόκειται για τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η κάθε μία τους έχει χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ της.

Στη Γαλλία, η κίνηση πιέζει ακόμα περισσότερο τον νικητή που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές τις οποίες προκήρυξε ο Emmanuel Macron, έπειτα από την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

Ηδη, το Bloomberg μιλά για μνήμες από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς το spread των γαλλικών ομολόγων αυξάνεται και η Ιταλία βιώνει τις αναταράξεις.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι η κατάθεση των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων των χωρών έως τις 20 Σεπτεμβρίου, όμως ήδη, οι οίκοι αξιολόγησης παρατηρούν την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων.  Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία τον περασμένο μήνα.

Η Scope εκτιμά ότι η Ιταλία θα έχει χρέος μεγαλύτερο από το ελληνικό μέσα σε τρία χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Γαλλία ξυπνά τον εφιάλτη του Brexit και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Γαλλικές τράπεζες: Μεγάλοι πιστωτές του πλανήτη – Οι κίνδυνοι για τις αγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News