BUSINESS & FINANCE

Εξοχικά: Έκρηξη νέων οικοδομών – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και πού

Εξοχικά: Έκρηξη νέων οικοδομών – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και πού

Οι αυξήσεις των τιµών πώλησης εξοχικών κατοικιών και το σταθερά υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχουν οδηγήσει σε µεγάλη άνοδο των κατασκευών νέων παραθεριστικών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε η εταιρεία Elxis, η οποία ειδικεύεται στον τοµέα των εξοχικών κατοικιών, η αύξηση της οικοδοµικής δραστηριότητας σε επιλεγµένες περιοχές της χώρας είναι πολλαπλάσια εκείνης της Αττικής, όπου εντοπίζονται σηµάδια κορεσµού.

Οπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, κατά το διάστηµα του τελευταίου 12µήνου και συγκεκριµένα την περίοδο Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 (µε βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) παρατηρούνται σηµαντικές αυξήσεις της ιδιωτικής οικοδοµικής δραστηριότητας µε βάση τον όγκο. Σε ετήσια βάση η άνοδος στα Ιόνια Νησιά αγγίζει το 58,2% (και κατά 50,2% µε βάση την επιφάνεια, ενώ µε βάση τον αριθµό η αύξηση είναι 31,3%) στη ∆υτική Ελλάδα το 38,1% και στην Κρήτη το 37,4%. Κατά τη σύγκριση της ίδιας περιόδου, στην Αττική, η αύξηση ήταν µόλις 7,9%.

Ακόµη πιο εµφανής είναι η απόσταση που παρατηρείται ανάµεσα στο λεκανοπέδιο και τις άλλες περιοχές της χώρας, κατά το φετινό πρώτο δίµηνο. Συγκεκριµένα, ενώ στην Αττική την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε µείωση του όγκου της ιδιωτικής οικοδοµικής δραστηριότητας κατά 3,4%, στα Ιόνια Νησιά σηµειώθηκε αύξηση κατά 157,4%, στην Κρήτη κατά 73,8%, ενώ ακόµη και στη ∆υτική Ελλάδα η άνοδος διαµορφώθηκε σε 21,4%.

Εξοχικά: Έκρηξη νέων οικοδομών – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και πού-1

Οπως έχει αναφέρει σε πρόσφατες αναλύσεις της η Elxis, οι περιοχές της Κρήτης (ιδίως στα νότια των νοµών Ρεθύµνου και Χανίων), αλλά και όλη η δυτική πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος, από την Πρέβεζα και την Ηγουµενίτσα στα βόρεια µέχρι την Πάλαιρο και τον Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν σηµεία µεγάλης ζήτησης για αγορά εξοχικών κατοικιών από ξένους, ιδίως από τις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης. «Γερµανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Ελβετοί και Βρετανοί επιλέγουν κατά κόρον τις περιοχές αυτές για την απόκτηση νεόδµητου εξοχικού ακινήτου τα τελευταία χρόνια, κάτι που εξηγεί και τη σηµαντική αύξηση των επενδύσεων που γίνονται από τους κατασκευαστές», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύµβουλος της Elxis.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, την ίδια στιγµή οι τιµές πώλησης καταγράφουν αύξηση κατά 10% για νεόδµητες εξοχικές κατοικίες, συγκριτικά µε πέρυσι, µε τη µέση αξία να διαµορφώνεται πέριξ των 350.000-450.000 ευρώ, ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (ποιότητα κατασκευής, παροχές και επιφάνεια) και την τοποθεσία του. Μάλιστα, ο ρυθµός της ανόδου είναι ταχύτερος συγκριτικά µε την Αττική. Οπως σηµειώνει η Elxis, µε βάση τα τελευταία στοιχεία από τους δείκτες τιµών κατοικιών της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το φετινό πρώτο τρίµηνο, η ετήσια άνοδος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που περιλαµβάνουν κυρίως τουριστικά σηµεία, διαµορφώθηκε σε 12,1%. Αντιθέτως, στην Αττική η αύξηση ήταν 9,4% και στις άλλες µεγάλες πόλεις της χώρας 10,3%. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφεται αντιστροφή των δεδοµένων, καθώς µέχρι σήµερα η Αττική ήταν εκείνη που «οδηγούσε» τις εξελίξεις σε επίπεδο τιµών.

Ως εκ τούτου, έχει αυξηθεί και ο ρυθµός κατασκευής νέων εξοχικών. Ενας ακόµη παράγοντας που λειτουργεί ως κίνητρο για τους κατασκευαστές είναι το γεγονός ότι πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα από τα σχέδια. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ολόκληρα συγκροτήµατα έχουν προπωληθεί ήδη εξ ολοκλήρου, πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες, κάτι που µειώνει κατακόρυφα το επενδυτικό ρίσκο. Ετσι, η πρόβλεψη της Elxis είναι ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των νέων κατασκευών εξοχικών κατοικιών και τους επόµενους µήνες.

Διαβάστε επίσης: 

«Απόβαση» ξένων στην αγορά εξοχικών – Ποιες περιοχές προτιμούν

Οι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στα ελληνικά νησιά – Ο χάρτης και η ανθρωπογεωγραφία των deals

Alpha Bank: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News