Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Γαλλικές τράπεζες: Μεγάλοι πιστωτές του πλανήτη – Οι κίνδυνοι για τις αγορές

Γαλλικές τράπεζες: Μεγάλοι πιστωτές του πλανήτη – Οι κίνδυνοι για τις αγορές

Οι γαλλικές τράπεζες, από τους μεγαλύτερους πιστωτές παγκοσμίως, θα μπορούσαν να μεταδώσουν την κρίση στις διεθνείς αγορές, καθώς η πολιτική αστάθεια βάζει στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά της Γαλλίας. 

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυξάνει τον κίνδυνο της εγχώριας οικονομικής μεταβλητότητας. Όμως, μέσω των γαλλικών τραπεζών, αυξάνεται και ο κίνδυνος παγκόσμιας αστάθειας. 

Οι γαλλικές τράπεζες αποτελούν τους τέταρτους μεγαλύτερους πιστωτές διεθνώς, μετά τις ιαπωνικές, τις αμερικανικές και τις βρετανικές, με ξένες αξιώσεις στους ισολογισμούς τους της τάξης των 2 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανισμών. 

Source: Bloomberg

Οι τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν δανείσει τα περισσότερα χρήματα στη Γαλλία, οι βρετανικές περί τα 400 δισ.δολάρια και οι υπόλοιπες περί τα 200 δισ.δολάρια εκάστη. Από την άλλη πλευηρά, ο μεγαλύτερος οφειλέτης των γαλλικών τραπεζών είναι οι ΗΠΑ, με δάνεια ύψους 500 δισ.δολαρίων, και ακολουθούν Ιταλία, Ιαπωνία και Γερμανία. Τα νούμερα αυτά δεν είναι σημαντικά, όμως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές πέραν της Γαλλίας, εάν τα δάνεια δεν αναχρηματοδοτηθούν ή δεν αποπληρωθούν. 

Source: Bloomberg

Περίπου το ήμισυ των διεθνών δανείων των γαλλικών τραπεζών είναι σε τοπικό νόμισμα, ευρώ, ενώ στο υπόλοιπο ήμισυ κυριαρχούν τα δολάρια. Ένας τομέας που θα πρέπει να τύχει της προσοχής για πιθανούς χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς είναι τα swaps σε ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News