Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

Nvidia: Έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον πλανήτη

Nvidia: Έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον πλανήτη

To αμείωτο ράλι της Nvidia ώθησε στα ύψη την κεφαλαιοποίηση του γίγαντα ημιαγωγών, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει όλους τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς εξασφαλίζοντας τον τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη, χάρη στην ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι των μετοχών της θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και βλέπουν την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει τα 5 τρισ.δολάρια το διάστημα αυτό. 

H μετοχή της Νvidia έκανε άλμα 3,4% στη σημερινή συνεδρίαση και ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τη Microsoft και της Apple. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σχεδιασμού και παραγωγής τσιπ ανήλθε στα 3,329 τρισ. δολάρια, πάνω από αυτήν της Microsoft, η οποία βρίσκεται στα 3,321 τρισ. δολάρια. 

Eίναι η πρώτη φορά που η Nvidia γίνεται η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο.

Από το 2001, μόλις πέντε εταιρείες έχουν ανακηρυχθεί οι πολυτιμότερες με όρους κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data. Aυτές είναι η Microsoft, η Apple, η Amazon, η Exxon Mobil και η General Electric. H Αpple είναι αυτή που κράτησε τα «σκήπτρα» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η Amazon βρέθηκε στην κορυφή μόλις για 13 συνεδριάσεις το 2019. 

Την προηγούμενη Πέμπτη η Apple ξεπέρασε τη Microsoft μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για διείσδυση στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης αλλά έχασε γρήγορα την πρώτη θέση. 

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Nvidia καταγράφει εντυπωσιακό ράλι 171% καθώς έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της ακατάσχετης ευφορίας της τεχνητής νοημοσύνης.  Από το 2022 η Nvidia έχει καταγράψει άλμα σχεδόν 900% από το 2022. Oι πωλήσεις τσιπ της ενισχύθηκαν πέρυσι περισσότερο από 125%. 

Η εταιρεία κατέχει περίπου το 80% της αγοράς για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε data centers.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News