BUSINESS & FINANCE

BofA: Η Γαλλία θολώνει τη «λάμψη» των ευρωπαϊκών αγορών

BofA: Η Γαλλία θολώνει τη «λάμψη» των ευρωπαϊκών αγορών

Μειώνεται η αισιοδοξία των fund managers για την πορεία της ευρωπαϊκής  οικονομίας αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διαπιστώνει η Bank of America, κάτι το οποίο αποδίδει στην αύξηση της αβεβαιότητας για τη Γαλλία και  τις ασθενέστερες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων την οποία πραγματοποιεί ο επενδυτικός οίκος διαπίστωσε ότι το 43% των ερωτηθέντων περιμένει τώρα ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, έναντι 61% που έδινε την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα (τότε ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021).

BofA: Η Γαλλία θολώνει τη «λάμψη» των ευρωπαϊκών αγορών-1

Ενώ το 34% περίμενε τον περασμένο μήνα μια επιτάχυνση της ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών, αυτό τον μήνα, μόνο το 17% εκφράζει την ίδια άποψη.

Όπως σημειώνει η Bank of America, ο ενθουσιασμός των fund managers έχει περιοριστεί λόγω:

1)      Της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στη Γαλλία

2)      Των ασθενέστερων εξωτερικών προοπτικών, καθώς το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά τώρα ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνει, έναντι 29% που έδινε την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα. Το 29% περιμένει εξασθένηση και στην Κίνα, έναντι 12% τον περασμένο μήνα.  

Οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία είναι κυρίως αποτέλεσμα των ανησυχιών ότι η ανθεκτικότητα που φαίνεται σε στοιχεία όπως αυτά της αγοράς εργασίας, θα μεταφραστεί σε πιο επίμονο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα.

Κατόπιν τούτων, οι fund managers εξακολουθούν μεν να εκφράζουν προτίμηση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι.

Το 52% των ερωτηθέντων περιμένει κέρδη στις ευρωπαϊκές μετοχές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (έναντι 63% τον περασμένο μήνα), ενώ το 67% περιμένει κέρδη κατά τον επόμενο χρόνο (από 73%).

Το 50% εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη θα ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα, ενώ το 43% θεωρεί ότι οι αυστηρές κεντρικές τράπεζες αποτελούν τον πιθανότερο καταλύτη μιας διόρθωσης.

BofA: Η Γαλλία θολώνει τη «λάμψη» των ευρωπαϊκών αγορών-2

Καθαρό ποσοστό 24% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές υποτιμημένες (από 34% τον περασμένο μήνα).

Καθαρό ποσοστό 30% δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ μόλις το 7% τηρεί overweight θέσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Γυρίζουν την πλάτη στη Γαλλία

Ποσοστό 45% των fund managers εκτιμά ότι οι κυκλικές μετοχές στην Ευρώπη θα υπεραποδώσουν έναντι των αμυντικών (από 59% τον περασμένο μήνα).

Η τεχνολογία χάνει την πρωτιά του κλάδου με τις μεγαλύτερες overweight θέσεις στην  Ευρώπη, καθώς παραγκωνίστηκε από την υγεία. Οι ασφάλειες βρίσκονται στην τρίτη θέση. Μεγάλη μείωση στις underweight θέσεις καταγράφεται στα τρόφιμα-ποτά και στις τηλεπικοινωνίες.

BofA: Η Γαλλία θολώνει τη «λάμψη» των ευρωπαϊκών αγορών-3

Η Γαλλία έχει γίνει η λιγότερο αγαπημένη από τις ευρωπαϊκές αγορές, αν και μόλις τον περασμένο μήνα ήταν πρώτη  σε προτιμήσεις. Πλέον, πρώτη είναι η Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

UBS: Έρχονται υποαποδόσεις για τη Wall Street – Οι 5 λόγοι

Capital Economics: Τι σημαίνει το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Macron – Απειλή για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News