BUSINESS & FINANCE

Αυξήσεις έως 14% ετησίως στα ασφάλιστρα υγείας

Αυξήσεις έως 14% ετησίως στα ασφάλιστρα υγείας

Αυξήσεις που φθάνουν και το 14% ετησίως επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα ασφάλιστρα υγείας, επικαλούµενες κυρίως το υψηλό κόστος νοσηλείας που χρεώνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χώρας. Οι αυξήσεις περιλαµβάνουν τόσο την άνοδο του ασφαλίστρου που προκύπτει λόγω της ηλικίας του ασφαλισµένου, και η οποία φθάνει το 3%-5% τον χρόνο για ασφαλισµένους µετά τα 30 χρόνια, όσο και την άνοδο µε βάση την κατηγορία του νοσοκοµειακού προγράµµατος.

Οι αυξήσεις φθάνουν το 14% για τα λεγόµενα παλαιά προγράµµατα υγείας, ενώ για τα πιο καινούργια προγράµµατα, δηλαδή αυτά που έχουν συναφθεί την τελευταία 7ετία, κυµαίνονται µεταξύ 7%-9%.

Αυξήσεις έως 14% ετησίως στα ασφάλιστρα υγείας-1

Οι χρεώσεις στα νοσοκοµεία

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποδίδουν τις µεγάλες αυξήσεις στο υψηλό κόστος που χρεώνουν οι µεγάλοι νοσοκοµειακοί όµιλοι της χώρας, όπως ο όµιλος Υγεία, το Metropolitan (ανήκουν και τα δύο στο CVC Capital Partners) και το Ιατρικό Κέντρο, συµπαρασύροντας µάλιστα και τα µικρά νοσοκοµεία. Ειδικά στον νοµό Αττικής οι δύο αυτοί όµιλοι, σύµφωνα µε τις ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν ισχυρή διαπραγµατευτική ισχύ, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 70% των εργασιών και ως εκ τούτου καθορίζουν τις τιµές. Να σηµειωθεί ότι πρόσφατα ο διοικητής της ΤΤΕ Γιάννης Στουρνάρας µε δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για ολιγοπωλιακή διάρθρωση του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα σε ασφαλιστικό συνέδριο ο πρώην διευθύνων σύµβουλος του ολλανδικού οµίλου Achmea –δραστηριοποιείται στην Ελλάδα µέσω της Interamerican– Willem van Duin, οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν, π.χ., για επεµβάσεις χολής και σκωληκοειδίτιδας τιµές Ελβετίας στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκοµεία. Συγκεκριµένα, µια επέµβαση χολής στα ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες 7.713 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος στην Ελβετία είναι 7.948 ευρώ, στην Ισπανία 3.510 ευρώ και στη Γερµανία 6.508 ευρώ. Αντίστοιχα, η επέµβαση σκωληκοειδίτιδος στοιχίζει στην Ελλάδα 6.860 ευρώ, όταν στην Ελβετία το κόστος είναι 6.992 ευρώ, στην Ισπανία 2.136 ευρώ και στη Γερµανία 3.796 ευρώ. Οι υψηλές χρεώσεις που είναι οριζόντιες σε όλο το φάσµα των παρεχόµενων υπηρεσιών, από τα υλικά έως τις εξετάσεις και τις επεµβάσεις και φυσικά τη νοσοκοµειακή υποδοµή, πυροδοτούν την εκτίναξη του Ενιαίου ∆είκτη Υγείας που µοιραία µετακυλίεται στα ασφάλιστρα. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ασφαλιστικές κάνουν λόγο για κατάχρηση της θέσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, όπως επιβεβαιώνουν περιστατικά νοσηλείας ασθενών χωρίς ιδιωτική ασφάλιση, που είχαν έκπτωση έως και 50% σε σχέση µε τα κόστη που καταβάλλουν οι ίδιες για αντίστοιχες νοσηλείες πελατών τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της αγοράς, τα µεγάλα περιθώρια συγκράτησης του κόστους στον κλάδο.

∆ύο τύποι προγραµµάτων

Στην ασφαλιστική αγορά κυκλοφορούν κυρίως δύο τύποι προγραµµάτων:

1. Τα νέα προγράµµατα υγείας, που ονοµάζονται ετησίως ανανεούµενα, γιατί ακολουθούν την πολιτική της ετήσιας ανανέωσής τους, όπως, π.χ., ένα ασφαλιστήριο συµβόλαιο αυτοκινήτου. Αν και ο ασφαλισµένος δεν υπογράφει νέο συµβόλαιο κάθε χρόνο, η λογική τους είναι ότι η εταιρεία δεν δεσµεύεται να παρέχει ισόβια κάλυψη στον ασφαλισµένο και µπορεί να καταργήσει το συγκεκριµένο πρόγραµµα ανά πάσα στιγµή, µε την προϋπόθεση ότι πρέπει να το κάνει αυτό συνολικά για όλους τους ασφαλισµένους της και όχι µεµονωµένα. Τα προγράµµατα αυτής της κατηγορίας αριθµούν µε βάση τα στοιχεία του 2022 της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών 623.018 συµβόλαια µε 799.852 ασφαλισµένους.

2. Τα παλαιά νοσοκοµειακά προγράµµατα, δηλαδή αυτά που πωλούνταν τη δεκαετία του 2000 έως και το 2015 περίπου και τα οποία συνοδεύονταν από µια ασφάλιση ζωής, δηλαδή µια ισόβια κάλυψη. Γι’ αυτόν τον λόγο, δηλαδή επειδή ήταν συµπληρωµατικά προγράµµατα στη βασική ισόβια κάλυψη ζωής, τα προγράµµατα αυτής της κατηγορίας ονοµάζονται ισόβια και η ασφαλιστική εταιρεία δεν µπορεί να τα αποσύρει από την αγορά. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών έχει πάψει να πουλάει τέτοια προγράµµατα και ο αριθµός τους έχει µειωθεί από 393.081 συµβόλαια το 2018 σε 298.609 το 2022, τα οποία έχουν 339.746 ασφαλισµένους.

Το πρόβληµα των αυξήσεων είναι οξύτερο στα ισόβια προγράµµατα, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι αυτοί οι ασφαλισµένοι είναι πλέον συνταξιούχοι και µετά την περικοπή των συντάξεων τα χρόνια των µνηµονίων αδυνατούν να πληρώσουν το µηνιαίο ασφάλιστρο, παρότι είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο την ασφάλιση υγείας λόγω υψηλής νοσηρότητας στις µεγάλες ηλικίες.

Με νόµο που ψήφισε η κυβέρνηση το 2022 οι αυξήσεις στα συγκεκριµένα προγράµµατα «παρακολουθούν» την εξέλιξη του Ενιαίου ∆είκτη Υγείας που έχει καταρτίσει το ΙΟΒΕ και ο οποίος καταγράφει τις αυξήσεις στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Με δεδοµένο ότι ο δείκτης αυτός κινήθηκε το 2022 στο 14% (µαζί µε την ηλικιακή επίπτωση), οι αυξήσεις στα ασφαλιστικά προγράµµατα είναι αντίστοιχες, εκτινάσσοντας τα µηνιαία ασφάλιστρα γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισµένων.

∆εν αντέχουν

Ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο δείχνει τη δυσκολία που αντιµετωπίζουν οι ασφαλισµένοι στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, είναι το υψηλό ποσοστό ακυρώσεων συµβολαίων που χαρακτηρίζει τον κλάδο υγείας και το οποίο µε βάση τα στοιχεία του 2022 κινείται µεταξύ 12,5% και 13% στον κλάδο των ατοµικών ασφαλίσεων και των οµαδικών συµβολαίων υγείας αντίστοιχα.

Συνολικά 192.000 ασφαλισµένοι ακύρωσαν τα συµβόλαιά τους, ενώ σε όρους συµβολαίων ο αριθµός των ακυρώσεων ανήλθε σε 114.718 για τις ατοµικές ασφαλίσεις (αύξηση 3% σε σχέση µε το 2021) και 801 στις οµαδικές ασφαλίσεις, αύξηση κατά 58% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.

Μια επέµβαση χολής στα ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες 7.713 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος στην Ελβετία είναι 7.948 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Allianz: Αύξηση 5,7% στα έσοδα από ασφάλιστρα το 2023 – Θετικές οι προοπτικές

ΤτΕ: Στα 20,6 δισ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών

Χωρίς κρατική αποζημίωση για φυσικές καταστροφές εταιρείες με τζίρο άνω των 2 εκατ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News