Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Kίνα: Αρχίζει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Kίνα: Αρχίζει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επαναφέροντας τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά χοιρινού κρέατος της ΕΕ, αν και οι όγκοι των εξαγωγών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερπροσφοράς στο εσωτερικό και των χαμηλών τιμών. Το εμπόριο έφθασε πέρυσι την αξία των 1,83 δισ. δολαρίων, με τους αγρότες στην Ισπανία, τη Δανία και την Ολλανδία να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα μικρό μέρος του συνολικού εμπορίου με την ΕΕ. Η Κίνα εισήγαγε αγαθά αξίας 282 δισ. δολαρίων από την ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η έρευνα – η οποία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ξεκίνησε τη Δευτέρα – θα θεωρηθεί ως απάντηση του Πεκίνου σε παρόμοιες έρευνες που διεξάγει η ΕΕ, η οποία εξετάζει τις κινεζικές επιδοτήσεις σε μια σειρά βιομηχανιών και θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον Ιούλιο. Τον Ιανουάριο, η Κίνα ανήγγειλε έρευνα αντιντάμπινγκ για το ευρωπαϊκό μπράντι.

Η Κίνα αναμενόταν να υιοθετήσει περιορισμένα και στοχευμένα αντίποινα κατά της ΕΕ μετά την τελευταία κίνηση της ένωσης, με το Πεκίνο να είναι επιφυλακτικό ότι μια πιο σθεναρή απάντηση θα μπορούσε να αποτύχει. Ενώ τα αντίποινα μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω κινήσεων προστατευτισμού του εμπορίου σε όλο τον κόσμο, ο κίνδυνος για το Πεκίνο είναι ότι μια πολύ ισχυρή απάντηση θα ενθαρρύνει περαιτέρω υπερατλαντική ευθυγράμμιση κατά της Κίνας – περιορίζοντας τις προσπάθειες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να ενθαρρύνει τη «στρατηγική αυτονομία» στην Ευρώπη.

Απάντηση της Κίνας

Τις ημέρες μετά την απόφαση της ΕΕ για τα EV, το Πεκίνο ήταν ιδιαίτερα επικριτικό και συνέχισε να κατηγορεί το μπλοκ για προστατευτισμό.

Το ανώτατο όργανο οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, έκανε τρία διαδοχικά σχόλια επικρίνοντας την ΕΕ και αποκαλώντας τις ενέργειές της «όπλο» και «πολιτικοποίηση» του εμπορίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ορισμένες ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων – όπως η Volkswagen και η Mercedes Benz – έχουν πάνω από το 30% των πωλήσεών τους στην Κίνα.

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας. Ωστόσο, πιθανοί κινεζικοί περιορισμοί στο ευρωπαϊκό κρέας θα έπλητταν τη βιομηχανία κρέατος της Δανίας «απίστευτα σκληρά», δήλωσε ο Ulrik Bremholm, αντιπρόεδρος του Δανικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων. Προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξετάσουν τις συνέπειες για τις θέσεις εργασίας και την επισιτιστική ασφάλεια.

Chinese Pork Imports Have Fallen in Recent Years

Source: China’s General Administration of Customs

Η γεωργία είναι συχνά γόνιμο έδαφος για εμπορικές συγκρούσεις. Η Κίνα επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στο αποκορύφωμα του εμπορικού πολέμου με την κυβέρνηση Τραμπ. Η πρόσφατη διαμάχη της με την Καμπέρα αφορούσε εμπορικά μέτρα κατά του αυστραλιανού κριθαριού, του βοείου κρέατος, του βαμβακιού και των αστακών, καθώς και του κρασιού.

Στην περίπτωση του αυστραλιανού κριθαριού και κρασιού, η Κίνα ήταν βασικός προορισμός για εξαγωγές, επομένως οι δασμοί που επιβλήθηκαν ήταν επιζήμιοι, αλλά οι Κινέζοι αγοραστές μπόρεσαν να βρουν άλλους προμηθευτές. Η χώρα μπορεί επίσης να προμηθευτεί χοιρινό κρέας από αλλού, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Και τώρα που οι κινεζικοί δασμοί στο αυστραλιανό κρασί έχουν αρθεί, αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά μπουκάλια εάν κλειδωθεί έξω.

Εμπόριο χοιρινού στην ΕΕ

Η κινεζική ζήτηση χοιρινού κρέατος είχε ήδη μειωθεί εν μέσω επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας και ισχυρής ανάκαμψης στα κοπάδια χοίρων της χώρας. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ προς την Κίνα είχαν ήδη μειωθεί κατά 16% από έτος σε έτος τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Νωρίτερα φέτος, ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος της Ευρώπης, Danish Crown, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στραφεί σε περισσότερες επιχειρήσεις που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως τα έτοιμα γεύματα στην Ευρώπη, καθώς οι εξαγωγές στην Κίνα γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές.

Η Γαλλία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για πωλήσεις χοιρινού και κρασιού στην Κίνα. Η χώρα είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις γαλλικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανίας Inaporc, η οποία είπε ότι παρακολουθεί στενά την έρευνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News