Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 18:05
BUSINESS & FINANCE

Πρώην μέτοχοι της Yukos βγάζουν σε πλειστηριασμό 18 ρωσικές μάρκες βότκας

Πρώην μέτοχοι της Yukos βγάζουν σε πλειστηριασμό 18 ρωσικές μάρκες βότκας

Οι πρώην μεγαλομέτοχοι της πετρελαϊκής Yukos, της εταιρείας που χρεοκόπησε το 2006 για υποτιθέμενες οφειλόμενες φορολογικές οφειλές μετά τη ρήξη του μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δημοπράτησαν 18 ρωσικές μάρκες βότκας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Στις δημοπρατούμενες μάρκες περιλαμβάνονται οι Stolichnaya και Moskovskaya, σύμφωνα με την GML, η οποία κατείχε προηγουμένως πλειοψηφικό μερίδιο της Yukos μέσω των θυγατρικών της.

Οι πρώην μέτοχοι – η Veteran Petroleum και οι θυγατρικές της GML Hulley Enterprises και Yukos Universal – κατέσχεσαν για πρώτη φορά τα εμπορικά σήματα της Μπενελούξ (Benelux) της οικονομικής ένωσης στη δυτική Ευρώπη που περιελάμβανε τρεις γειτονικές χώρες το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, πριν από τέσσερα χρόνια. 

Η Ρωσία πολέμησε την κατάσχεση στα ολλανδικά δικαστήρια μέχρι που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απέρριψε την τελευταία εναπομείνασα προσφυγή της Ρωσίας τον Μάρτιο του 2024.

Με τη χρεοκοπία της Yukos στους μετόχους επιδικάστηκαν λίγο περισσότερα από 50 δισ. δολάρια από δικαστήριο της Χάγης το 2014, με την αιτιολογία ότι οι κινήσεις της Ρωσίας ήταν σκόπιμες. 

Έκτοτε προσπάθησαν να επιβάλουν την απόφαση – η οποία έχει διογκωθεί σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια, με τους τόκους να ανέρχονται πλέον σε 2,5 εκατ. δολάρια την ημέρα – στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Κάτω Χώρες.

«Τα χρήματα που συγκεντρώσαμε σήμερα προφανώς ωχριούν σε σύγκριση με τα σχεδόν 60 δισ. δολάρια που μας οφείλει ακόμη η Ρωσία, αλλά… όλα τα μεγάλα επιτεύγματα έχουν μικρή αρχή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GML Tim Osborne.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το χρηματιστήριο της Μόσχας σταματάει τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News