Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

Ντράγκι: Δείχνει τη Σουηδία ως πρότυπο για την ΕΕ

Ντράγκι: Δείχνει τη Σουηδία ως πρότυπο για την ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θεωρεί τη Σουηδία παράδειγμα για την ΕΕ για να γίνει πιο παραγωγική, διατηρώντας ένα ισχυρό δίκτυ ασφαλείας για τους φτωχούς. 

Έχοντας επιφορτιστεί με την ευθύνη να παρουσιάσει έκθεση για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προωθεί αρκετές αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί ταχύτερα και καλύτερα και γι΄αυτό προβάλει ως παράδειγμα τη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία. 

«Το παράδειγμα της Σουηδίας – η οποία έχει έναν τεχνολογικό κλάδο περισσότερο από δύο φορές πιο ανταγωνιστικός ως προς το μέσο όρο της ΕΕ – δείχνει ότι ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο και η τεχνολογική πρόοδος όχι μόνο είναι συμβατά αλλά ανατροφοδοτούνται μέσω της εκπαίδευσης και της εξιδείκευσης», ανέφερε ο Ντράγκι. 

Στόχος του Ντράγκι με την έκθεσή του είναι να παρουσιάσει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική ικανή να μεταμορφώσει την περιοχή. Υπογράμμισε δε ότι το όποιο μέτρο δεν θα πρέπει να δρομολογηθεί με κόστος τις πολιτικές που έχουν ως στόχο τη στήριξη των πολιτών. 

«Η διατήρηση των υψηλών επιπέδων κοινωνικής προστασίας και αναδιανομής δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Θέλω να τονίσω ότι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού θα είναι θεμελιώδης αρχή».

Παρά τα πλεονεκτήματά της, η σουηδική οικονομία βρίσκεται σε ένα δύσκολο μονοπάτι. Η Κομισιόν τη βλέπει να αναπτύσσεται μόλις 0,2% φέτος συγκριτικά με το 1% για το σύνολο της ΕΕ με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 8,4% τον Απρίλιο, που είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ένωση. 

Νέα έκθεση 

Η δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι θα παρουσιαστεί την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, αν και μπορεί να μετατεθεί για αργότερα καθώς ορισμένα βασικά σημεία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως ανέφεραν πηγές. 

Η έκθεση θα εστιάζει στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω μίας βαθύτερης αγοράς κεφαλαίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των οργάνων χρηματοδότησης της ΕΕ. 

Ανοικτό παραμένει το θέμα του κοινού δανεισμού. Ο Ντράγκι είχε υποστηρίξει την ιδέα στο παρελθόν, εν μέρει για να χρηματοδοτήσει τη μακρά λίστα των προτεραιοτήτων της ΕΕ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News