Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 17:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Έρευνες για το τιτάνιο που χρησιμοποιείται σε Boeing και Airbus

ΗΠΑ: Έρευνες για το τιτάνιο που χρησιμοποιείται σε Boeing και Airbus

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διερευνά κατά πόσο συντάχθηκαν ψευδή ή εσφαλμένα έγγραφα για την επαλήθευση της γνησιότητας του τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα αεροσκάφη Boeing που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Οι New York Times, που ανέφεραν πρώτοι το θέμα σήμερα Παρασκευή, δήλωσαν ότι η FAA διερευνά επίσης τη γνησιότητα του τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια αεροσκάφη Airbus.

Το τιτάνιο, ένα σημαντικό συστατικό στην αλυσίδα εφοδιασμού της αεροδιαστημικής, χρησιμοποιείται για την κατασκευή γραναζιών προσγείωσης, πτερυγίων και δίσκων τουρμπίνας για αεροσκάφη.

Η έρευνα διενεργείται μετά από διαπίστωση ενός προμηθευτή εξαρτημάτων ότι υπήρχαν μικρές τρύπες στο υλικό από διάβρωση, συμπληρώνει το δημοσίευμα των Times.

Η FAA δήλωσε ότι η Boeing οικειοθελώς αποκάλυψε στοιχεία «σχετικά με την προμήθεια υλικού μέσω ενός διανομέα που μπορεί να έχει παραποιήσει ή να έχει παράσχει εσφαλμένα αρχεία».

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «η Boeing εξέδωσε ένα δελτίο που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι προμηθευτές θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο παραποιημένων αρχείων» και δήλωσε ότι «διερευνά την έκταση και τον αντίκτυπο του ζητήματος».

Η Spirit AeroSystems, η οποία προμηθεύει ατράκτους για την Boeing και πτερύγια για την Airbus, δήλωσε ότι «πρόκειται για τιτάνιο που έχει εισέλθει στο σύστημα εφοδιασμού μέσω εγγράφων που έχουν παραποιηθεί. Όταν αυτό εντοπίστηκε, όλα τα ύποπτα εξαρτήματα απομονώθηκαν και απομακρύνθηκαν από την παραγωγή της Spirit».

Η Spirit πρόσθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 1.000 δοκιμές για την επιβεβαίωση των μηχανικών και μεταλλουργικών ιδιοτήτων του προσβεβλημένου υλικού, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η αξιοπλοΐα.

Αυξημένη ζήτηση λόγω ταξιδίων

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών αντιμετωπίζουν μεγάλη ζήτηση για νέα αεροπλάνα λόγω της αύξησης των μεταπανδημικών ταξιδιών. Ωστόσο, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι ελλείψεις εξαρτημάτων περιορίζουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν.

Πέρυσι, ο κατασκευαστής κινητήρων αεριωθούμενων, CFM International, αποκάλυψε ότι χιλιάδες εξαρτήματά του ενδέχεται να είχαν πωληθεί με παραποιημένα έγγραφα από βρετανικό διανομέα.

Η ανακάλυψη είχε ωθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν εξαρτήματα σε αεροπλάνα τους.

Η Boeing και η Airbus δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Οι μετοχές της Boeing και της Spirit σημείωναν πτώση περίπου 1% η καθεμία κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Εκρηκτικά κέρδη για τις αεροπορικές φέτος – Αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Η Boeing θα χρειαστεί χρόνια για την ανάκαμψη, προβλέπει ο πρόεδρος της Emirates

Reuters: Παρέμβαση Μακρόν υπέρ της Airbus για τις κυρώσεις στο ρωσικό τιτάνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News