Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 18:09
BUSINESS & FINANCE

Η Moody’s αναβάθμισε την Eurobank – Η εκτίμηση για την Ελληνική Τράπεζα

Η Moody’s αναβάθμισε την Eurobank – Η εκτίμηση για την Ελληνική Τράπεζα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings αναβάθμισε σήμερα τις αξιολογήσεις των  μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank S.A. σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, καθώς και την αυτόνομη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) και την προσαρμοσμένη BCA της τράπεζας σε ba1 από ba2. 

Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας επιβεβαιώθηκαν σε Baa2/P-2 και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) σε Baa3(cr)/P-3(cr), ενώ οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του προγράμματος MTN junior senior (μη προτιμώμενο) αναβαθμίστηκαν σε (P)Ba1 από (P)Ba2, και οι αξιολογήσεις ανώτερων μη ασφαλών προγραμμάτων MTN αναβαθμίστηκαν σε (P)Baa2 από (P)Ba1.

Επιπλέον, η αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και οι αξιολογήσεις μειωμένης εξασφάλισης του προγράμματος MTN αναβαθμίστηκαν επίσης σε (P)Ba2 από (P)Ba3.

Ωστόσο, άλλαξε σε σταθερό από θετικό το outlook για τις αξιολογήσεις της Eurobank για τα μη εξασφαλισμένα χρέη και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις μετά την αναβάθμισή της.

Όπως αναφέρει η Moody’s BCA της Eurobank αναβαθμίστηκε σε ba1 από ba2, λόγω της ισχυρής δημιουργίας κερδών και της αποδεδειγμένης ικανότητάς της να αυξάνει το βασικό της κεφάλαιο τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

Η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει το pro-forma μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) προς ακαθάριστα δάνεια σε 3% τον Μάρτιο του 2024 από 5,1% τον Μάρτιο του 2023 και την ισχυρή οικονομική της απόδοση κατά τo πρώτο τρίμηνο του 2024 και το 2023. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ακόμα ότι η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank ενισχύει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας. Τέλος, θεωρεί ότι το ισχυρό franchise λιανικής της Ελληνικής Τράπεζας, ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στο νησί, θα παρείχε ένα συμπληρωματικό επιχειρηματικό μοντέλο στην υπάρχουσα θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο που προσανατολίζεται στον δανεισμό επιχειρήσεων και στην ιδιωτική τραπεζική. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φ. Καραβίας (Eurobank): Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα – Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές

Eurobank: Στο 55,42% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News