Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 15:19
BUSINESS & FINANCE

Yellen: Σε επίπεδα προ πανδημίας η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Yellen: Σε επίπεδα προ πανδημίας η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η εικόνα της απασχόλησης στις ΗΠΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με την αγορά εργασίας που υπήρχε πριν από την πανδημία Covid-19 και η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών δεν αποτελεί απειλή για την αύξηση του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξή της η Γέλεν δήλωσε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει «λίγο πιο φυσιολογική» ενώ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έχει μειωθεί κάπως. «Είχαμε μια έκρηξη στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι μισθοί αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Και έτσι αυτό δεν μοιάζει πραγματικά να αποτελεί απειλή για τον πληθωρισμό».

Η Γέλεν, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να υποστηρίξει την οικονομική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ομιλία της προς τους ηγέτες των επιχειρήσεων και της Wall Street, δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του εναπομείναντος πληθωρισμού που πρέπει να μειωθεί είναι στις αγορές κατοικιών, όπου οι πρόσφατες μειώσεις στα αυξημένα ενοίκια είναι πιο αργές για να επιδράσουν, καθώς οι μισθώσεις λήγουν.

Το υψηλότερο κόστος στέγασης, εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και άλλων αναγκαίων αγαθών επηρεάζει την άποψη των Αμερικανών για την οικονομία, παρόλο που οι μισθοί τους έχουν αυξηθεί, είπε.

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι ακόμη και όταν ο πληθωρισμός μειωθεί, ο Μπάιντεν «θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος διαβίωσης».

G7 και ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Καθώς οι ηγέτες της G7 συναντώνται στην Ιταλία, η Yellen έγραψε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times σήμερα Πέμπτη για να υποστηρίξει την πρότασή της να στηρίξει η Ομάδα των Επτά ένα δάνειο προς την Ουκρανία, το οποίο θα εξοφληθεί από τα έσοδα από περίπου 300 δισ. δολάρια σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Yellen δήλωσε στο CNBC ότι η άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι είναι «νόμιμο, ηθικό και οικονομικά λογικό να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία», αλλά αναγνώρισε την απροθυμία της Ευρώπης να προβεί σε αυτό το βήμα.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε τους συμμάχους ενωμένους και να κάνουμε κάτι από κοινού με τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλους τους εταίρους που έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία», τόνισε.

Είπε ότι η πρόταση δανείου ξεκλειδώνει την οικονομική αξία των περιουσιακών στοιχείων και τα δίνει στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να καταπολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας.

Πρόκειται για ένα «σημαντικό ποσό, ο αριθμός που συζητείται είναι περίπου 50 δισ. δολάρια και αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

G7: Στήριξη 50 δισ. στην Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» assets της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News