Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 21:50
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και το τεστ για τη μείωση των επιτοκίων θα είναι η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στο στόχο του 2%, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ. Συνεπώς, προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί την περιοριστική πολιτική της.

«Δεχόμαστε με ικανοποίηση τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν, θέλουμε και άλλα τέτοια στοιχεία, ωστόσο δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις», υπογράμμισε ο Πάουελ.

Εάν όμως η οικονομία παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός επίμονα υψηλός, ο Πάουελ διαμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. «Αυτό που έχει σημασία είναι ο συνολικός δρόμος της νομισματικής πολιτικής και όχι η πρώτη μείωση ξεχωριστά», σημείωσε. Οι μισθοί, παρότι δεν είναι η βασική αιτία του πληθωρισμού, θα πρέπει να μετριαστούν για να μπορέσει ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

Εξήγησε ότι οι προβλέψεις της Fed δεν αποτελούν πλάνο ούτε και κάποιο είδος απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι και μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη για μείωση του πληθωρισμού ώστε να μειώσουμε τα επιτόκια. Ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, παρότι έχει αποκλιμακωθεί αξιοσημείωτα. Απέδωσε τη βελτίωση του πληθωρισμού κυρίως στη θετική εικόνα της προσφοράς, χωρίς να γνωρίζει, όπως είπε, εάν έχει βελτιωθεί ο παράγοντας ζήτηση. Επίσης, διαπιστώνει ότι οι πολίτες αρχίσουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν στα χαμηλά προ της πανδημίας επίπεδα.

Στο ερώτημα σε ποιό επίπεδο θα διαμορφωθεί το ουδέτερο επιτόκιο, είναι κάτι που όλοι ζητούμε απάντηση, ενώ στο ερώτημα για το εάν η πολιτική μας είναι αρκετά περιοριστική θα απαντήσουμε εν καιρώ. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι αρκετά περιοριστή και ότι έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. 

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, εκτιμά ότι θα παραμείνει ισχυρή και οδεύει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία Απριλίου και Μαίου για την απασχόληση ήταν δυναμικά, όμως υπάρχουν καλύτερες ισορροπίες στην αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και γι΄αυτό ο Πάουελ είπε ότι χρειάζονται διαδοχικά στοιχεία για την απασχόληση για τρεις έως έξι μήνες. «Προσαρμόζουμε τη νομισματική πολιτική στην οικονομια που έχουμε και στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει», σημείωσε.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην αγορά στέγης είναι περίπλοκη και ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το συγκεκριμένο κλάδο είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι είναι είναι σε καλή κατάσταση, παραμένει υγιές, ισχυρό και καλά κεφαλαιοποιημένο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News