Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 15:14
BUSINESS & FINANCE

Σλοβενία: Εξέδωσε το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο στην ανατολική Ευρώπη

500 εκατ. ευρώ από 60ετές ομόλογο

Σλοβενία: Εξέδωσε το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο στην ανατολική Ευρώπη

Στις αγορές επέστρεψε σήμερα η Σλοβενία, η οποία –την ίδια ημέρα με την Ελλάδα– εξέδωσε 60ετές κρατικό ομόλογο, το μεγαλύτερης διάρκειας σ’ όλη την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Η πρώην χώρα της Γιουγκοσλαβίας και νυν μέλος της Ευρωζώνης αναμένεται να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται περίπου 75 μονάδες βάσης πάνω από τη μέση προσφορά των επενδυτών.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται από τις τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σλοβενικά ομόλογα, ωριμάνσεως το 2081, είναι τα πλέον μεγαλύτερα στην αγορά της ανατολικής Ευρώπης, καθώς τα αμέσως επόμενα είναι τα 50ετή ομόλογα της Πολωνίας και της Τσεχίας. 

Η Σλοβενία είχε βγει στις αγορές και στις 5 Ιανουαρίου, προχωρώντας στην έκδοση 10ετούς ομολόγου. Επρόκειτο για την πρώτη «έξοδο» εντός του 2021.

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας «γεμάτος» μήνας, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή τα προγράμματα δανεισμού για τη νέα χρονιά.

Ήδη, από τις αρχές του μήνα, στις αγορές έχουν βγει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συναντώντας σε γενικές γραμμές ζήτηση – ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σ’ αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) έχει οδηγήσει σε ιστορικό χαμηλό το κόστος δανεισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News