Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 11:57
BUSINESS & FINANCE

Η κρίση στη Γαλλία αλλάζει τη «γεωγραφία» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων

Η κρίση στη Γαλλία αλλάζει τη «γεωγραφία» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων

Αλλάζει η ιεραρχία στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς η ξαφνική κλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου στη Γαλλία φέρνει τα γαλλικά ομόλογα, που παραδοσιακά θεωρούνταν από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη, στην ίδια τύχη με εκείνα των χωρών της κρίσης.

Οι γαλλικοί τίτλοι, που μαζί με τους γερμανικούς θεωρούνται οι ασφαλέστεροι της Ευρώπης, βρέθηκαν σε ένα απότομο sell off από τη στιγμή που ο πρόεδρος Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, έπειτα από το άσχημο για το κόμμα του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια από τα γαλλικά ομόλογα έχουν αποδόσεις υψηλότερες από εκείνα της Πορτογαλίας και μόλις μερικές μονάδες βάσης χαμηλότερες από αυτά της Ισπανίας.

Η κρίση στη Γαλλία αλλάζει τη «γεωγραφία» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων-1

Για τους βετεράνους της αγοράς, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια μεγάλη δύναμη της αγοράς ομολόγων βρίσκεται στην ίδια μοίρα με οικονομίες που έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα και τέτοια επίπεδα χρέους ώστε κάποτε απειλούσαν να καταστρέψουν ολόκληρη τη νομισματική ένωση, σημειώνει το Bloomberg.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, πριν από μία δεκαετία τουλάχιστον, τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν αποδόσεις περίπου 14 ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερες από τα γαλλικά.

«Είναι μια υγιής υπενθύμιση ότι η πολιτική και οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν ακόμα σημασία», λέει στο Bloomberg ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea. «Το πολιτικό ρίσκο φαινόταν να έχει σχεδόν ξεχαστεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων».

Βέβαια, αυτή η αλλαγή ρόλων έχει να κάνει και με τις υπεραποδόσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις τους κατάφεραν να μειώσουν τα χρέη και να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους, με αποτέλεσμα  να εμφανίζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι άτρωτες μπροστά στις δυνάμεις της αγοράς.

Το ξεπούλημα στα γαλλικά ομόλογα εντάθηκε την Τρίτη, έπειτα από φήμες που ήθελαν τον Emanuel Macron να  ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Παρότι τα σενάρια διαψεύσθηκαν γρήγορα, το sell off επεκτάθηκε σε άλλες αγορές και σε κάποιο σημείο, το spread της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης.

Σήμερα, τα γαλλικά ομόλογα σημειώνουν μικρά κέρδη, έπειτα από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Macron με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι το υψηλό ποσοστό της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές ήταν απλά μια ψήφος διαμαρτυρίας, ταρακούνησε τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας και το μέλλον της φιλικής για τις επιχειρήσεις ατζέντας του προέδρου.

Αυτό που φοβούνται είναι ότι εάν ο Macron χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.

Η κρίση στη Γαλλία αλλάζει τη «γεωγραφία» της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων-2

Ήδη, η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι το έλλειμμα της χώρας θα παραμείνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027.

Η Moody’s είπε τη Δευτέρα ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο για το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έτσι, ενώ το χρέος της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί από το 112,5% φέτος στο 113,8% το 2025, εκείνο της Πορτογαλίας προβλέπεται ότι θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, στο 91,5% του ΑΕΠ το 2025.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Τι σημαίνει το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Macron – Απειλή για την οικονομία

Γαλλία: Τρικυμία στα κρατικά ομόλογα εν μέσω φημών για παραίτηση Macron

Μακρόν: Ο ελιγμός του με τις εκλογές προκαλεί οργή και χάος στο κόμμα του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News