Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Προς καθυστέρηση της εφαρμογής Βασιλείας ΙΙΙ κατά ένα έτος

ΕΕ: Προς καθυστέρηση της εφαρμογής Βασιλείας ΙΙΙ κατά ένα έτος

Η ΕΕ  πρόκειται να καθυστερήσει το βασικό πλαίσιο των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κατά ένα χρόνο, έτσι ώστε οι δανειστές της ένωσης να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση από τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τα πρότυπα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Η ΕΕ επρόκειτο να θέσει σε εφαρμογή το πακέτο της Βασιλείας ΙΙΙ την 1η Ιανουαρίου, περίπου επτά έτη αφότου συμφωνήθηκαν τα μέτρα αυτά από τις ρυθμιστικές αρχές της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών, στο πλαίσιο της τελευταίας φάσης των κανόνων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αποτρέψουν μία επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Η ΕΕ σχεδιάζει τώρα μια μεταγενέστερη εφαρμογή κανόνων που επηρεάζουν τις συναλλακτικές δραστηριότητες των τραπεζών, καθώς αυτές οι δραστηριότητες είναι παγκόσμιας φύσης, σύμφωνα με τις πηγές.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή των προτύπων σε άλλες δικαιοδοσίες, η Επιτροπή παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί σε συγκεκριμένους τομείς», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η εξέλιξη είναι το πιο πρόσφατο χτύπημα σε ένα πλαίσιο κανονισμών που θεωρείτο ορόσημο και το οποίο βρίσκεται ήδη δύο χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι η πολιτική αντίδραση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη οπισθοδρόμηση των μέτρων.

Η ΕΕ δέχεται αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη ολοκλήρωση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έφερνε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν κινηθεί πρώτη.Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σιούινγκ, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον «έντονο» διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η εφαρμογή του πλήρους πακέτου θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στην ΕΕ κατά 9,9%. Στις ΗΠΑ θα ανέβαιναν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Το θέμα έχει έκτοτε αναδειχθεί σε πολιτικό σημείο ανάφλεξης και οι αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να μάχονται για το ποια εκδοχή του ευρύτερου πακέτου μέτρων, γνωστό στη χώρα αυτή ως Basel III Endgame, να συμφωνήσουν. Δεν θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες το νωρίτερο πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορίσει ημερομηνία έναρξης τα μέσα του 2025.

Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για μερική καθυστέρηση, αλλά θα μπορούσε να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες, με μια ανακοίνωση πιθανή αυτό το καλοκαίρι, ανέφεραν οι πηγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News