Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 11:26
BUSINESS & FINANCE

Al Dhaheri: Εξαιρετικές ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ

Al Dhaheri: Εξαιρετικές ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΑΕ

Στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας αναφέρθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΑΕ στη χώρα μας, Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, σημειώνοντας πως έχουν επιτευχθεί σημαντικά ορόσημα τα τελευταιά χρόνια. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι το 2020, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι σηματοδότησε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μέσω της υπογραφής της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Ακτινογραφώντας τις διμερείς σχέσεις μέσα από το πρίσμα της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους διμερείς δεσμούς στην πολιτική και αμυντική συνεργασία και έδωσε έμφαση στις προοπτικές των οικονομικών σχέσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στην οικονομική μας συνεργασία» και εξέφρασε τη δέσμευση του περί επέκτασής της ώστε να αντανακλά την τεράστια δυναμική της διμερούς εταιρικής σχέσης. «Η φιλοδοξία των ΗΑΕ είναι να προωθήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων» είπε αποκρυσταλλώνοντας τη βούληση της χώρας του.

Επίσης, διέβλεψε σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία με αμοιβαίο όφελος στους τομείς της ενέργειας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, της εξερεύνησης του διαστήματος, της γεωργίας των φαρμακευτικών προϊόντων, της εκπαίδευσης, των logistics, της ναυτιλίας και των λιμενικών υποδομών, σημειώνοντας πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο γεωπολιτικό τοπίο.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοεμιρατινής συνεργασίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για τις δύο χώρες με το να εισέλθουν σε νέες αγορές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως τα ΗΑΕ δεσμεύονται να συνεργαστούν με όλα τα σχετικά διεθνή μέρη για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους αμάχους στη Γάζα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News