Τα πέντε «κλειδιά» του προγράμματος επιδότησης δαπανών
Μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα τελικά κριτήρια ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν εν μέσω πανδημίας.
Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί μια ακόμη πλατφόρμα ώστε αυτή τη φορά να επιλεγούν ύστερα από διασταυρώσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2020 με ζημιές. Τα πέντε βασικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα αλλά και η διαδικασία που ακολουθηθεί θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξής:
- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κλείσει με ζημιές το 2020. Για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος, ενδέχεται να χρειαστεί η δήλωση στοιχείων πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.
- Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σήμερα για την καταγραφή των εσόδων. Μετά λοιπόν από την πλατφόρμα «τα έσοδά μου» θα έχουμε και την πλατφόρμα «οι δαπάνες μου». Σε αυτήν, οι επιχειρήσεις θα καλούνται να καταγράψουν συγκεκριμένες δαπάνες που θα χαρακτηρίζονται ως πάγιες: επαγγελματικά τηλέφωνα, ενοίκια που καταβλήθηκαν κανονικά, λογαριασμοί ηλεκτροδότησης των επαγγελματικών χώρων, μισθοδοσίες με τις οποίες επιβαρύνθηκε η επιχείρηση και για τις οποίες δεν επιδοτήθηκε είτε μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είτε μέσω του προγράμματος των αναστολών συμβάσεων εργασίας κλπ
- Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνοι οι επαγγελματίες που θα εμφανίζουν σημαντική μείωση εσόδων μέσα στο 2020. Άρα, εκτός από το κριτήριο του να είναι η επιχείρηση ζημιογόνος, θα υπάρχει και το κριτήριο να έχει σημαντική μείωση εσόδων. Ο πήχης αναμένεται να μπει στο 30%.
- Ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ θα υπολογίζει το ύψος των πάγιων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης. Από το άθροισμα των παγίων δαπανών που θα καταγράφονται στην πλατφόρμα «οι δαπάνες μου» (ή όπως αλλιώς θα λέγεται η πλατφόρμα) θα αφαιρούνται οι ενισχύσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών. Αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών από 1 έως 5 καθώς η επιστρεπτέα νούμερο έξι θα αφορά στο έτος 2021. Μόνο αν η διαφορά θα αφήνει θετικό υπόλοιπο θα παρέχεται κρατική ενίσχυση. Αν οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι μεγαλύτερες από τις πάγιες δαπάνες, θα τεκμαίρεται ότι η επιχείρηση έχει επιδοτηθεί επαρκώς για τη ζημία που υπέστη μέσα στο 2020.
- Η θετική διαφορά –δηλαδή το κομμάτι των πάγιων δαπανών που δεν καλύπτεται από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα επιδοτείται με ένα ποσοστό το οποίο θα κυμαίνεται από 70 έως 90%. Το ποσοστό θα εξαρτάται και από το μέγεθος της επιχείρησης κάτι που θα τεκμηριώνεται και με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. Η έμφαση θα δοθεί στο να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News