BUSINESS & FINANCE

Μαρούσι: Ανανεώνεται η «πρωτεύουσα» της ελληνικής αγοράς γραφείων

Μαρούσι: Ανανεώνεται η «πρωτεύουσα» της ελληνικής αγοράς γραφείων

Επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στην περιοχή του Αμαρουσίου, με σημείο αναφοράς την αξιοποίηση των τελευταίων διαθέσιμων οικοπέδων πέριξ του κόμβου της Αττικής Οδού («∆αχτυλίδι»). Η «δίψα» πολλών επιχειρήσεων να μετακινηθούν σε σύγχρονους χώρους γραφείων, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών λειτουργικών εξόδων τροφοδοτεί το «κύμα» των νέων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων εξασφαλίζουν τρεις φορές υψηλότερα έσοδα από ενοίκια, όπως επίσης κι ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής αξίας, που είναι και πολύ εύκολο να κεφαλαιοποιηθεί με σημαντική υπεραξία σε ενδεχόμενη μεταπώληση.

Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις σημαντικότερες νέες επενδυτικές κινήσεις αποτελεί η αξιοποίηση οικοπέδου, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, στην περιοχή δίπλα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στον κόμβο της Αττικής Οδού. Πρόκειται για μια σύμπραξη ανάμεσα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην Dimand Real Estate, στον ίδιο τον όμιλο του Ιατρικού, αλλά και στο ΤΕΕ, που θα λάβει ως αντάλλαγμα, μέσω αντιπαροχής, ένα πράσινο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. Το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από την ΤΕΡΝΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο ξεχωριστά κτίρια. Πέραν του κτιρίου που θα στεγάσει το ΤΕΕ, θα δημιουργηθεί κι ένα ακόμη ακίνητο επιφάνειας 7.500 τ.μ. ανωδομής, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εξασφαλίσει μισθωτή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 43 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ επιχειρούσε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο (περικλείεται από τις οδούς ∆ιστόμου, Αλαμάνας, Λ. Κηφισίας και Αττική Οδό) από τη δεκαετία του 1970.

Μια ακόμη σημαντική επένδυση επί της Λ. Κηφισίας σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από την Prodea Investments, επίσης δίπλα από τον κόμβο της Αττικής Οδού («∆αχτυλίδι»). Η εταιρεία ακινήτων έχει προβεί στη σταδιακή απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων στην περιοχή την τελευταία διετία και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Αρχικά, στο ξεκίνημα του 2022 αποκτήθηκε έκταση 10,4 στρεμμάτων αποτελούμενη από πέντε όμορα οικόπεδα με κτίρια επιφάνειας 4.172 τ.μ., στα οποία στεγαζόταν στο παρελθόν η «Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά». Στη συνέχεια, προς το τέλος του 2023, η Prodea ήρθε σε συμφωνία και με τους ιδιοκτήτες του γειτονικού χώρου αναψυχής «Τα Αηδονάκια», ένα ακόμη «φιλέτο» στην περιοχή. Μόνο για τις δύο αυτές επενδύσεις η εταιρεία εκτιμάται ότι δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος βιοκλιματικών γραφείων με συνολική επιφάνεια ανωδομής 15.000 τ.μ. Υπολογίζεται ότι η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή είναι κι αυτή της Noval του ομίλου Viohalco, σε κοινοπραξία (50%-50%) με την Brook Lane Capital. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία ενός συγκροτήματος «δίδυμων» κτιρίων γραφείων με την επωνυμία The Grid. Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε έκταση όπου στο παρελθόν φιλοξενούνταν η εταιρεία Kodak και η οποία αποκτήθηκε πριν από μερικά χρόνια μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού των πιστωτών της Ektasis Development της οικογένειας Ευθυμίου.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα υπόλοιπα 35.100 τ.μ. θα αφορούν τους υπόγειους χώρους. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια σχήματος Γ τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση. Κάθε κτίριο αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών». Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED Platinum.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών, ανέφερε ότι «τα νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια γραφείων καταγράφουν έως και τριπλάσια μισθώματα, ύψους 30-35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, τη στιγμή που τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «αυτήν την περίοδο παρατηρείται μια δομική αλλαγή στην αγορά γραφείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου ο παράγοντας της τοποθεσίας του ακινήτου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα κι έχει αντικατασταθεί από άλλες παραμέτρους. Η μεγάλη πλειοψηφία χρηστών κι επενδυτών αναζητάει πλέον αειφορία, ψηφιοποιημένα/αυτοματοποιημένα συστήματα, προσφορά στο περιβάλλον και μετρήσιμη συνεισφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ανεξαρτήτως της θέσης του ακινήτου».

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση τζίρου κατασκευαστών από τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

Περιζήτητα τα πράσινα γραφεία – Ενοίκια 35 ευρώ/τ.µ.

Real estate: Ακίνητα 100.000 τ.μ. αναβαθμίζονται ενεργειακά και λειτουργικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News