Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Χρυσός: Όλο και πιο δύσκολη η εύρεση και η εξόρυξή του

Χρυσός: Όλο και πιο δύσκολη η εύρεση και η εξόρυξή του

Η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού προσπαθεί να διατηρήσει τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής καθώς τα κοιτάσματα του κίτρινου μετάλλου γίνονται πιο δύσκολο να βρεθούν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Έχουμε δει ρεκόρ παραγωγής από τα ορυχεία στο πρώτο τρίμηνο το 2024 κατά 4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εικόνα είναι η παραγωγή έπιασε κορυφή γύρω στο 2016 και από το 2018 δεν έχουμε δει καμία αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της WGC, John Reade.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η παραγωγή ορυχείων αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η αύξηση ήταν 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση σε μια δεκαετία, διολισθαίνοντας 1%.

«Νομίζω ότι η συντριπτική ιστορία είναι ότι μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008 περίπου, η βιομηχανία εξόρυξης αγωνίζεται να παρουσιάσει σταθερή αύξηση στην παραγωγή», δήλωσε ο Reade.

Νέα κοιτάσματα χρυσού γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές πιθανές περιοχές έχουν ήδη εξερευνηθεί, διευκρίνισε.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης, η πιθανότητα μιας ανακάλυψης να προχωρήσει στην εκμετάλλευση ενός ορυχείου είναι χαμηλή, με μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ανακαλύψεων χρυσού να περιέχουν αρκετό μέταλλο που να δικαιολογεί την εξόρυξη.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 μετρικοί τόνοι χρυσού, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να εξορυχθούν υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

 
 
 

Εκτός από τη διαδικασία ανακάλυψης, οι κρατικές άδειες που γίνονται πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν έχουν κάνει την εξόρυξη πιο δύσκολη, πρόσθεσε ο Reade. Η εξασφάλιση αδειών που απαιτούνται για να μπορέσουν οι εταιρείες εξόρυξης να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές, όπως δρόμους, ρεύμα και νερό, με αποτέλεσμα πρόσθετο κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων και τη χρηματοδότηση λειτουργιών, είπε ο Reade.

Η τιμή του χρυσού πήρε μια ανάσα μετά από τα αλλεπάληλα ιστορικά υψηλά τους τελευταίους μήνες, καθώς ενισχύθηκε από την ισχυρή ζήτηση την Κίνα. Η τιμή του χρυσού spot στο Λονδίνο διαπραγματεύεται στα 2.294,3 δολάρια ανά ουγγιά.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News