Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 21:32
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε μία σταθερά καθοδική πορεία

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε μία σταθερά καθοδική πορεία

Τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν βρίσκονται σε ένα σταθερό καθοδικό δρόμο και οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να περιμένουν περισσότερες από μία συνεδριάσεις προτού προχωρήσουν σε μείωση ξανά, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σε συνέντευξή της σε διάφορες εφημερίδες, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μία εκ των προτέρων δέσμευση για περαιτέρω μειωση των επιτοκίων, λαμβάνοντας τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

«Λάβαμε μία σωστή απόφαση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε μία σταθερά καθοδική πορεία. Μπορεί να υπάρξουν περίοδο που θα διατηρούμε σταθερά τα επιτόκια», ανέφερε η Λαγκάρντ. 

Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο από μία συνεδρίαση, απάντησε οτι αυτό είναι πιθανό. 

Οι αγορές περιμένουν τώρα μία ή δύο επιτοκιακές μειώσεις έως το τέλος του έτους και τρεις έως τέσσερις έως τα τέλη του 2025 ή στις επόμενες 12 συνεδριάσεις. 

Παρότι η Λαγκάρντ δεν ξεκαθάρισε εάν η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών, για την οποία θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πέτερ Καζίμιρ είπαν ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση τον επόμενο μήνα, ενώ το ίδιο μήνυμα έστειλαν και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες. 

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ τα άφησε όλα ανοικτά, μην θέλοντας να αποκλείσει τίποτε, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News