Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 15:48
BUSINESS & FINANCE

Gazprom: Ιστορικό χαμηλό στην παραγωγή φυσικού αερίου το 2023

Gazprom: Ιστορικό χαμηλό στην παραγωγή φυσικού αερίου το 2023

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% σε ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο 359 δισ. κυβικών μέτρων το ζημιογόνο 2023 από 412,94 το 2022, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της σήμερα Δευτέρα.

Η παραγωγή της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά σχεδόν το ένα τρίτο από 515 bcm το 2021 στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η εταιρεία ιδρύθηκε τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης το 1989 από το Υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου.

Ο γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom, που ανήκει στο Κρεμλίνο, κατέγραψε καθαρές ζημίες 629 δισ. ρουβλίων (6,5 δισ. ευρώ) το 2023, την πρώτη ετήσια ζημία του από το 1999, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών του.

Ο όμιλος Gazprom συνδυάζει τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στη Ρωσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6% σε 72,38 εκατ. τόνους.

Η Gazprom, σε αντίθεση με τις πετρελαϊκές εταιρείες, απέτυχε να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις της εκτός Ευρώπης μετά τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις της με τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει στραφεί στην Κίνα για περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς για μια σειρά από ζητήματα, κυρίως για τις τιμές.

Παράλληλα η Gazprom στοχεύει στην εγχώρια αγορά χαμηλού κόστους, καθώς και σε γειτονικές πρώην σοβιετικές χώρες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές υψηλού κόστους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Για πόσο καιρό το ρωσικό αέριο θα τροφοδοτεί την Ευρώπη;

Ρωσία: Δέσμευση στοιχείων της UniCredit στο πλαίσιο αγωγής της Gazprom Venture

Gazprom: Καταγράφει την πρώτη ετήσια ζημία σε 20 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News