BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: «Ευρωπαϊκό» μέρισμα έως το 2026

Τράπεζες: «Ευρωπαϊκό» μέρισμα έως το 2026

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σταδιακή προσαρμογή της μερισματικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο σηματοδοτεί η έγκριση από τον SSM της διανομής μερίσματος για την προηγούμενη οικονομική χρήση, για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια.

Η μερισματική πολιτική των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2023 διαμορφώθηκε σε 10%-30% κερδών, ξεκινώντας από «χαμηλή» βάση σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που διαμορφώνεται κοντά στο 50%. Η πρόβλεψη είναι ότι την περίοδο 2024-2026, το pay out ratio θα διαμορφωθεί σταδιακά στο επίπεδο του 50% με σταδιακή κλιμάκωση έως τα τέλη της τριετίας, ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας. Το γεγονός ότι οι στόχοι μεγιστοποιούνται στη διάρκεια της τριετίας ελέγχεται από τον SSM, που θα κληθεί να δίνει την έγκρισή του κάθε χρονιά, αξιολογώντας την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, που βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, με τη διαφορά ότι η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων τους περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου. Το μήνυμά μας προς τις τράπεζες, όπως διεμήνυσε πρόσφατα η Σέρστιν Αφ Γιόχνικ, μέλος του SSM, είναι ότι «ο μεσοπρόθεσμος κεφαλαιακός σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη δυσμενή σενάρια τα οποία είναι ακόμη πιθανά», προειδοποιώντας για σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες παραμένουν αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε τις αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα γεωπολιτικά σοκ και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Με βάση τον προγραμματισμό και μετά τη διανομή του 25% των κερδών του 2023, η Alpha Bank ανεβάζει τον στόχο για το 2024 στο 35% της κερδοφορίας, με προοπτική το pay out ratio να ανέλθει στο 50% το 2025-2026. Ο στόχος αυτός, όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της Alpha Bank, θα επιτευχθεί μέσα από τον συνδυασμό διανομής μερίσματος σε μετρητά και την επαναγορά μετοχών, πολιτική που θα ακολουθηθεί και φέτος. Με βάση τις ανακοινώσεις της τράπεζας, η Alpha Bank έχει λάβει πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024 και οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος της περιόδου αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας. Τα προς διανομή κέρδη ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία, ενώ με βάση και την πρόβλεψη της διοίκησης το πλεόνασμα κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, με ανοιχτό το θέμα της αξιοποίησής του.

Η διοίκηση της Eurobank προτίθεται να μεγιστοποιήσει το προς διανομή μέρισμα από το 30%, που θα διανείμει για το 2023, στο 40% των κερδών το 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια. Η διοίκηση προτίθεται να εξετάσει την επιλογή της επαναγοράς μετοχών την τριετία 2024-2026 σε συνδυασμό με την καταβολή μετρητών, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το 30% της κερδοφορίας που θα διανείμει ως μέρισμα για την προηγούμενη οικονομική χρήση, αποτελεί σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ το σημείο εκκίνησης για τη μερισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις για τον 2024 θα ληφθούν το β΄ εξάμηνο του έτους και στη βάση των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και το θέμα της επαναγοράς μετοχών από το ποσοστό που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ, ένα σενάριο που παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στο 25%-30% επί των κερδών, από το 10% που θα διανεμηθεί φέτος, ανεβάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την πρόβλεψή της για τη διανομή μερίσματος το 2024. Ο στόχος αυτός συνδέεται με την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου που σύμφωνα με τη διοίκηση εκτελείται κανονικά, ενσωματώνοντας πρόσφατα περαιτέρω βελτιώσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Πώς η μερισματική απόδοση θα φτάσει από το 4% στο 10%

Τράπεζες: Διανέμουν μέρισμα έπειτα από 16 χρόνια – Πράσινο φως από SSM

Reuters: Σίγουροι οι Έλληνες τραπεζίτες για το «ναι» της ΕΚΤ στα μερίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News