BUSINESS & FINANCE

Ελληνικοί δρόμοι και εργοστάσια με AI

Ελληνικοί δρόμοι και εργοστάσια με AI

Περίπου 74 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που ο μαθηματικός Αλαν Τούρινγκ αναρωτήθηκε σε άρθρο του εάν οι μηχανές μπορούν να σκέπτονται. Εθεσε με τον τρόπο αυτό τα θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, απαιτήθηκε η μηχανή αναζήτησης ChatGPT ώστε η παραγωγική AI, που επιτρέπει δηλαδή τη δημιουργία πρωτότυπου κειμένου, φωτογραφίας, μουσικής και υπολογιστικού κώδικα να εκδημοκρατιστεί. Στην Ελλάδα η στροφή των επιχειρήσεων στην ΑΙ είναι αργόσυρτη, με έξι στις δέκα εταιρείες να μην αντιλαμβάνονται πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη λειτουργία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ. Παρ’ όλα αυτά, έστω με αργούς ρυθμούς, οι πιονέροι που επενδύουν σε AI αυξάνονται.

ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ ανήκει στις πρώτες 600 εταιρείες παγκοσμίως που ενσωμάτωσαν τεχνητή νοημοσύνη με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Κωστής Πάικος, επικεφαλής ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, ο ΟΠΑΠ υιοθέτησε τον ψηφιακό βοηθό της Microsoft (Copilot) που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη υλοποίηση επαναλαμβανόμενων καθημερινών λειτουργιών, όπως η σύνοψη του περιεχομένου ενός μεγάλου αριθμού e-mails και η απαρίθμηση των βασικότερων σημείων τους ή η επεξεργασία κειμένου. Καθίσταται ακόμη δυνατή η δημιουργία πρωτογενούς κειμένου ή και κώδικα προγραμματισμού μέσω της υποβολής, απλώς, εντολής σε φυσική γλώσσα. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ψηφιακούς βοηθούς ανά τομείς δραστηριότητας τόσο για τους πελάτες όσο και για τους ανθρώπους μας», αναφέρει.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με τη Microsoft για την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οπως διευκρινίζει ο Πάνος Γκίκας, προϊστάμενος ψηφιακού μετασχηματισμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της τεχνολογίας θα καταστεί εφικτή η προληπτική συντήρηση των υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι, σήραγγες και γέφυρες όπου θα εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές ανάγκες παρέμβασης. Επίσης, θα είναι δυνατόν απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) να ελέγχεται εάν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας στα εργοτάξια. Ηδη η Νέα Οδός, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα Ιονία Οδός, έχει αναπτύξει δίκτυο καμερών, που μέσω τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύουν επισφαλείς κινήσεις οχημάτων, οδηγών και ζώων, διασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν αμεσότερη επέμβαση, με στόχο την αποτροπή πιθανού ατυχήματος.

ΤΙΤΑΝ

Στην AI έχει επενδύσει και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που ίδρυσε το 2022 την CemAI, η οποία έχει αντικείμενο την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων τσιμέντου. Η χρήση τεχνολογίας μηχανικής εκμάθησης επιτρέπει, σε πραγματικό χρόνο, την επεξεργασία των δεδομένων λειτουργίας γραμμών παραγωγής και σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων ομάδα ειδικών επεμβαίνει, προχωρώντας στην αντιμετώπισή τους προτού επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου.

Aluminco

Στην Aluminco, εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, επιτρέπει μέσω ενός δικτύου καμερών υψηλών προδιαγραφών την αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση και καταμέτρηση των προφίλ αλουμινίου. «Η Aluminco διαθέτει χιλιάδες κωδικούς και προϊόντα που έχουν διαφορετική γεωμετρία, δυσχεραίνοντας την αυτοματοποιημένη αναγνώρισή τους, πρόβλημα που επιλύεται χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η παραγωγικότητα του προσωπικού και εξοικονομείται κόστος που ανακύπτει στα τέλη της χρονιάς, οπότε διαπιστώνεται ο πραγματικός όγκος των αποθεμάτων. Κατ’ επέκταση βελτιώνεται σημαντικά και η διαδικασία παράδοσης των προϊόντων και άρα η ικανοποίηση των πελατών», σημειώνει ο Γιώργος Νούσιας, διευθυντής παραγωγής της Aluminco. Ενα ακόμη πρόγραμμα βασισμένο σε AI που αναπτύσσει, σε ερευνητική βάση, η βιομηχανία αλουμινίου αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των αστοχιών στην επιφάνεια των προϊόντων αλουμινίου που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διαδικασία της διέλασης ή της (ηλεκτροστατικής) βαφής. Η ελαχιστοποίηση των αστοχιών αυτών θα μειώσει το κόστος παραγωγής και ενέργειας.

Profile

Στην Profile, όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Αγγελίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφορικής που επικεντρώνεται σε εφαρμογές για τον χρηματοοικονομικό τομέα, το ταξίδι της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με την ανάπτυξη της πλατφόρμας αυτοματοποιημένης, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, διαχείρισης πλούτου Robo advisory. Πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία λάνσαρε ένα νέο προϊόν (ΑΙ Adaptive) που απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Βασίζεται στην παραγωγική AI, επιτρέποντας την παροχή εξατομικευμένων αξιόπιστων πληροφοριών και τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου (κειμένου και αναφορών) ύστερα και από την υποβολή, προφορικά ή γραπτά, ερωτημάτων σε φυσική γλώσσα. «Ετσι, οι χρήστες λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις, με την ταχύτητα να είναι κρίσιμης σημασίας για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», σημειώνει ο κ. Αγγελίδης.

Μetlen

Και η Metlen, όπως έχει μετονομαστεί η Mytilineos, έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της θυγατρικής της Avocado, που με σειρά εργαλείων τα οποία έχει αναπτύξει, έχει αντικείμενο τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία, με βασικό μέτοχο τη Metlen, προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας, ψηφιακής διαχείρισης φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και στόλου ηλεκτρικών οχημάτων, χωρίς να εμπλέκεται στη διαδικασία ο καταναλωτής.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικές εταιρείες χωρίς τεχνητή νοημοσύνη

Επιχειρήσεις: Πώς θα ενσωματώσουν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες αιχμής

Λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη – Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News