Business & Finance Κυριακή 9/06/2024, 07:00
BUSINESS & FINANCE

Ριάντ: Σε ξένα funds περνά το 60% της Saudi Aramco

Ριάντ: Σε ξένα funds περνά το 60% της Saudi Aramco

Στους ξένους επενδυτές πρόκειται να κατανεμηθεί περίπου το 60% των προσφερόμενων μετοχών στην πώληση μετοχών αξίας 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Saudi Aramco, σύμφωνα με πηγές, σε μία αλλαγή πλεύσης από την εισαγωγή του πετρελαϊκού γίγαντα το 2019 που κατέληξε σε μία κατά κύριο λόγο τοπική υπόθεση.

Η συμφωνία προσείλκυσε ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Funds από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία υποστήριξαν επίσης την πώληση μετοχών που απέφερε παραγγελίες αξίας άνω των 65 δισ. δολαρίων συνολικά.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του πετρελαϊκού γίγαντα στο χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό αμβλύνει τις προσδοκίες αποτίμησης και άφησαν την κυβέρνηση να εξαρτάται από τους ντόπιους αγοραστές. Η δημόσια εγγραφή των 29,4 δισ. δολαρίων έλαβε παραγγελίες αξίας 106 δισ. δολαρίων και μόλις το 23% των μετοχών διατέθηκε σε ξένους αγοραστές.

Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτή τη φορά είναι το μέρισμα της εταιρείας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν πέρα ​​από μια απότομη αποτίμηση και την έλλειψη επαναγορών θα εξαργυρώσουν μια ετήσια πληρωμή 124 δισ. δολαρίων που, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, θα δώσει στην εταιρεία απόδοση 6,6%.

Η προσφορά έκλεισε την Πέμπτη και το βασίλειο αναμένεται να αντλήσει έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισ. δολαρίων, εξαιρουμένων των υπερκατανομών – μετρητά που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της προσπάθειας, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. 

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος μετά την προσφορά.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News