Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 21:12
BUSINESS & FINANCE

Πούτιν: Σε ρούβλια το 40% του εμπορικού τζίρου της Ρωσίας

Πούτιν: Σε ρούβλια το 40% του εμπορικού τζίρου της Ρωσίας

Σε ρούβλια πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή το 40% του εμπορικού κύκλου εργασιών της Ρωσίας, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς  η αναλογία σε δολάρια, ευρώ και άλλα μη φιλικά νομίσματα της Δύσης έχει υποχωρήσει. 

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι «φιλικές προς την Ρωσία» χώρες ήταν αυτές που άξιζαν ειδικής προσοχής, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας «και ήδη εκπροσωπούν τα τρία τέταρτα του όγκου συναλλαγών».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των διακανονισμών που γίνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS, αναφερόμενος στην ένωση αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Ο Πούτιν είπε ότι οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα «τοξικά» νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκαν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο.

«Με αυτό, το μερίδιο του ρουβλίου στις εισαγωγές και εξαγωγές αυξάνεται, φθάνοντας τώρα σχεδόν στο 40%,» είπε ο Πούτιν σε σχέση με το 30% πριν από ένα χρόνο και υψηλότερα από το 15% τα προ του πολέμου επίπεδα. 

Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδια για μια σημαντική αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μείωση των εισαγωγών και τόνωση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού.

Η Δύση προσπάθησε να ισχυροποιήσει την οικονομία της Ρωσίας των 2 τρισ. δολαρίων ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στο πλαίσιο αυτο, η οικονομία της αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, παρά τους αρκετούς γύρους διεθνών κυρώσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό επέκτασης 2,7% των ΗΠΑ (2,7%). Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να σημειώσουν ακόμη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη κάτω του 1%.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News