Business & Finance Παρασκευή 7/06/2024, 13:18
BUSINESS & FINANCE

Axia: Βγήκαν από την κρίση οι τράπεζες – Περιθώριο για άνοδο και αυξημένα μερίσματα

Axia: Βγήκαν από την κρίση οι τράπεζες – Περιθώριο για άνοδο και αυξημένα μερίσματα

Το τελευταίο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα είναι για τον τραπεζικό κλάδο η έγκριση της διανομής μερίσματος, σημαίνοντας και επίσημα το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τις τράπεζες ιδίως από το 2010 έως το 2015. 

Αυτό εκτιμά η Axia Research, η οποία σημειώνει πως το πράσινο φως που έδωσε ο SSM να κοπούν μερίσματα έπειτα από 16 χρόνια θα αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω άνοδο των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών. Ήδη η αγορά υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την απόφαση της ΕΚΤ, ανεβάζοντας τον τραπεζικό δείκτη και τις μετοχές Alpha και Πειραιώς να ευνοούνται περισσότερο από την ευφορία στην αγορά.

Η Axia επαναλαμβάνει τη σύσταση buy για τις τράπεζες, δεδομένου ότι αναμένει πως θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Διατηρεί την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,3 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,5 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 8,8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ. 

Όπως αναφερόταν στις προβλέψεις της Axia για το 2024, οι ελληνικές τράπεζες έχουν «ξεκλειδώσει» το επόμενο επίπεδο. Η ζήτηση για τις τέσσερις συστημικές αναμένεται να παραμείνει υψηλή λόγω της ανάπτυξης των εσόδων, της βιώσιμης κερδοφορίας χάρη στα έσοδα από τόκους και τη σωστή αντίδραση των τραπεζών στην ευαισθησία στα επιτόκια και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την Αxia, τώρα βιώνουμε και τη σωστή κατανομή κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα η αναπτυξιακή δυναμική. Ειδικότερα, η ψαλίδα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα κλείνει. Και ακόμα πιο εντυπωσιακό, σημειώνει η Axia, είναι η διαχείριση επιπλέον κεφαλαίου, κάτι το οποίο ήταν ανήκουστο πριν από μερικά χρόνια.

O δείκτης CET1 έχει ανέβει, ενώ οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν σταδιακά και τη διαφορά σε ό,τι αφορά τα συνολικά κεφάλαια, με υψηλότερα επίπεδα ΑΤ1 και Τ2. Έτσι, σημειώνει η Axia, παρότι οι τράπεζες θα διανείμουν λιγότερα κεφάλαια από τα κέρδη του 2023, αναμένει ότι αυτό το κενό θα κλείσει γρήγορα. Σύμφωνα με την Axia, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ευνόησε στις παραπάνω εξελίξεις. 

Axia: Βγήκαν από την κρίση οι τράπεζες – Περιθώριο για άνοδο και αυξημένα μερίσματα-1

Ανεβασμένα μερίσματα

Σύμφωνα με την Axia, τα μερίσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν στο 50% των κερδών το 2025. Μετά την ισχυρή οργανική κερδοφορία του 2023, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος ήδη δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς βιώσιμα κέρδη. Τα υψηλά επίπεδα των κερδών θα βοηθήσουν στην μείωση των αναβαλλόμενων φόρων (DTC) ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Διανέμουν μέρισμα έπειτα από 16 χρόνια – Πράσινο φως από SSM

Eurobank Equities: Έρχεται ράλι στις τράπεζες – Ανεβάζει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News