Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

MoU Rosatom με κινεζική ναυτιλιακή για τη δημιουργία αρκτικού διαδρόμου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

MoU Rosatom με κινεζική ναυτιλιακή για τη δημιουργία αρκτικού διαδρόμου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Ο κρατικός πυρηνικός οργανισμός της Ρωσίας Rosatom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με μία κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία για τη δημιουργία μιας γραμμής μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που θα λειτουργεί όλο το χρόνο μεταξύ των δύο χωρών μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) της Αρκτικής, ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει μιλήσει για τις προοπτικές του αρκτικού διαδρόμου, καθώς η Ρωσία μετατοπίζει το εμπόριό της προς τα ανατολικά ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Rosatom δήλωσε ότι η συμφωνία με την κινεζική Hainan Yangpu NewNew Shipping Co. Ltd θα δημιουργήσει μια κοινοπραξία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και την από κοινού λειτουργία της ναυτιλιακής γραμμής.

Η συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη -μια εκδήλωση που κάποτε προσέλκυε κορυφαία στελέχη δυτικών τραπεζών και εταιρειών, αλλά, πλέον, οι ξένοι που συμμετέχουν σε αυτήν προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που εξακολουθούν να είναι φιλικές προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Vladimir Panov, ειδικός εκπρόσωπος της Rosatom για την ανάπτυξη της Αρκτικής, δήλωσε ότι 12 ταξίδια προγραμματίζονται για το 2024 και οι εταιρείες ελπίζουν ότι τελικά θα μεταφέρουν έως και 50 εκατομμύρια τόνους φορτίου κάθε χρόνο.

«Το κύριο καθήκον μας είναι να κατασκευάσουμε έως και πέντε πλοία, τα οποία θα επιτρέψουν στην εταιρεία να δραστηριοποιείται στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό όλο το χρόνο», δήλωσε ο Panov.

Η Rosatom ξεκίνησε πέρυσι μια κοινοπραξία με την DP World του Ντουμπάι για την ανάπτυξη της ναυτιλίας για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Αρκτικής, μια διαδρομή που πλέον καθίσταται δυνατή λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.

Ο Panov δήλωσε ότι η Rosatom είχε μεταφέρει πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους φορτίων διαμετακόμισης το 2023, ποσότητα «ρεκόρ».

«Φέτος, που τώρα συνεργαζόμαστε με ναυτιλιακούς φορείς, μπορούμε να μιλάμε για νέο ρεκόρ -σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε μέχρι και 3 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε ο Panov.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της DP World Sultan Ahmed bin Sulayem δήλωσε ότι το NSR αποδείχθηκε ότι είναι ένα «παιχνίδι που αλλάζει» για τη ναυτιλία, καθώς τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η γεωπολιτική αστάθεια δείχνουν ότι χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές ναυτιλιακές διαδρομές.

«Αλλά δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν έχεις», δήλωσε ο bin Sulayem. «Το σημαντικό είναι ότι αυτό πρέπει να ξεκινήσει».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News