Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 20:31
BUSINESS & FINANCE

Ουγγαρία: Σε Corvinus Zrt και Vinci Airports το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Ουγγαρία: Σε Corvinus Zrt και Vinci Airports το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Η κρατική Corvinus Zrt. της Ουγγαρίας και η γαλλική Vinci Airports απέκτησαν από κοινού το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης από τον κύριο μέτοχο AviAlliance και τους μετόχους μειοψηφίας, ανέφερε η AviAlliance σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Η εξαγορά του αεροδρομίου κόστισε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,37 δισεκατομμύρια δολάρια) με επιμήκυνση δανείων αξίας 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,57 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχαν εκδοθεί προηγουμένως, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Η Corvinus Zrt. έγινε ο κύριος ιδιοκτήτης του αεροδρομίου με 80%, με τον Γάλλο εταίρο της Vinci να κατέχει το 20% των εγκαταστάσεων.

«Η ουγγρική κυβέρνηση και ο Γάλλος συν-επενδυτής-διαχειριστής θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης θα γίνει ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Πριν από την πώληση, ο κύριος μέτοχος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης με μερίδιο 55,44% ήταν η AviAlliance, που ανήκε στο Συμβούλιο Επενδύσεων Συντάξεων του Δημόσιου Τομέα του Καναδά (PSP Investments).

Η Malton, θυγατρική της GIC Special Investments της Σιγκαπούρης, ήλεγχε το 23,33%, ενώ η καναδική Caisse de dépôt et placement du Québec κατείχε το υπόλοιπο 21,23%.

Από τότε που ο εθνικιστής πρωθυπουργός Viktor Orban ανέλαβε την εξουσία το 2010, η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει την ουγγρική ιδιοκτησία στην ενέργεια, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης, και σχεδιάζει εδώ και χρόνια την αγορά του αεροδρομίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News