Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Το μήνυμα ακτιβιστών σε βρετανικές επιχειρήσεις: Πηγαίνετε σε άλλα χρηματιστήρια

Το μήνυμα ακτιβιστών σε βρετανικές επιχειρήσεις: Πηγαίνετε σε άλλα χρηματιστήρια

Οι ακτιβιστές επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις προσπαθούν να πείσουν τις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο να πάνε σε άλλα χρηματιστήρια. 

Το αντισταθμιστσικό ταμείο Third Point του Dan Loeb προέτρεψε μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από το Λονδίνο και να στραφούν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές, επικαλούμενο τις πολύ χαμηλότερες βρετανικές αποτιμήσεις σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ και άλλα χρηματιστήρια.  

Η εταιρεία του Loeb ενώνει τις φωνές της με άλλες, όπως η Cevian Capital AB, η οποία άσκησε πέρυσι πιέσεις στον προμηθευτή οικοδομικών υλικών CRH να φύγει από το Λονδίνο και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ενώ φέρεται να έγινε σύσταση και στον εκδοτικό όμιλο Pearson να ακολουθήσει. Αντίστοιχα, η Sparta Capital Management κάλεσε την εταιρεία μηχανολογικών εφαρμογών John Wood Group να εξετάσει την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη. 

Στο επίκεντρο αυτών των κινήσεων βρίσκονται οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Ενώ οι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 διαπραγματεύονται σε επίπεδα 21 φορές υψηλότερα απο τα κέρδη ανά μετοχή σε ορίζοντα 12μήνου, αυτές του FTSE 100 διαπραγματεύονται μόλις στο ήμισυ αυτού του πολλαπλάσιου, με τις αποτιμήσεις σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα και από αυτά του 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit. 

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που προβάλλονται ως πιο ελκυστικές. Η Palliser Capital κάλεσε πρόσφατα τη Rio Tinto να εγκαταλείψει την πρωτογενή εισαγωγή της στο Λονδίνο για να μεταφερθεί στην Αυστραλία, ενώ η Tribeca Investment Partners ζήτησε από την Glencore να πράξει το ίδιο. 

Οι ακτιβιστές αυτοί υποστηριζουν ότι άλλες αγορές, ειδικά οι ΗΠΑ, προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα και καλύτερες αποτιμήσεις. Επιπλέον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν πλεονέκτημα στην προσέλκυση των κορυφαίων ταλέντρων με μισθολογικές αποδοχές συνήθως υψηλότερες και με λιγότερους περιορισμούς στους διευθυντές να κατέχουν μετοχές. Σε ορισμένους δε τομείς, όπως ορυκτά καύσιμα, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια πιο φιλική επενδυτική βάση σε σχέση με την Ευρώπη. 

Η βρετανική αγορά έχασε το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης το 2022, ενώ δεν κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε αρχικές δημόσιες εγγραφές. Οι χαμηλές αποτιμήσεις καθιστούν επίσης τις βρετανικές επιχειρήσεις ελκυστικούς στόχους σε ξένους μνηστήρες με ονόματα, όπως Hotel Chocolat Group και την εταιρεία logistics Wincanton να έχουν εξαγοραστεί με υψηλά premiums. 

Πολιτικό Δίλημμα 

Η έξοδος αυτή αποτελεί πονοκέφαλο για τους πολιτικούς. Η Βρετανία θέλει να απλοποιήσει τους κανόνες εισαγωγής στο χρηματιστήριο προκειμένου να προσελκύσει εταιρείες ανάπτυξης στο Λονδίνο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ έχει προτείνει αφορολόγητους αποταμιευτικούς λογαριασμους για επενδύσεις σε βρετανικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται το παράδειγμα της κορυφαίας σχεδιάστριας τσιπ, Arm Holdings με έδρα το Κέμπριτζ, που αποφάσισε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Συντηρητικοί και Εργατικοί προσπαθούν να βεβαιώσουν τραπεζίτες και επιχειρήσεις ότι μπορούν να επαναφέρουν τη σταθερότητα στο Σίτι και να κρατήσουν τις μεγάλες τεχνολογικές. 

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση των ακτιβιστών δεν είναι πάντα επιτυχής: Η British American Tobacco απέκλεισε τη μετεγκατάστασή της σε αμερικανικό χρηματιστήριο, και αρκετές άλλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ψηφίζουν Βρετανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κινεζική Shein που ετοιμάζεται για IPO στο Λονδίνο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Shein: Ετοιμη για IPO – «φιλί ζωής» για το Λονδίνο

Γιατί πάει στο City ο όμιλος Mytilineos

Βρετανία: Πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν μετοχές και στερλίνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News