Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 14:26
BUSINESS & FINANCE

Inditex: Η μητρική της Ζara συνεχίζει να κατατροπώνει τους ανταγωνιστές της

Inditex: Η μητρική της Ζara συνεχίζει να κατατροπώνει τους ανταγωνιστές της

Εκρηξη κερδών καταγράφουν οι μετοχές της Inditex SA, μητρικής της Zara, αφού ο κολοσσός του λιανεμπορίου ανακοίνωσε ότι παραμένουν ισχυρές οι πωλήσεις της καλοκαιρινής σειράς ενδυμάτων παρά την πτώση που παρατηρείται στους ανταγωνιστές της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της σημειώνουν άλμα 5%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για την έναρξη του δεύτερου τριμήνου, ενώ οι πωλήσεις και τα κέρδη πρώτου τριμήνου ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. 

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από την 1η Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, σε μια ένδειξη ότι το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε καταγραφεί διψήφιο ποσοστό αύξησης. 

Η εταιρεία με έδρα το Arteixo της Ισπανίας κατέγραψε επίσης λειτουργικά κέρδη ύψους 1,6 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η Inditex κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μόδας, καθώς η ποικιλία στα είδη μόδας και οι γρήγοροι χρόνοι παράδοσης τη βοηθούν να σημειώνει διψήφια αύξηση των πωλήσεων και υγιή περιθώρια κέρδους. 

Η εμπορική της ενημέρωση για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου προσέφερε μια έκπληξη προς τα πάνω, αψηφώντας τις συνθήκες επιβράδυνσης των τελευταίων τριμήνων.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν «μια εντυπωσιακή έναρξη» του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies James Grzinic, σημειώνοντας ότι αναμένει «μέτριες αναβαθμίσεις της συναίνεσης» ως αποτέλεσμα.

Η αύξηση των πωλήσεων κατά 12% στην αρχή του δεύτερου τριμήνου υποδηλώνει κάποια «ανεβασμένη ζήτηση μετά τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή της άνοιξης στη νότια Ευρώπη», δήλωσαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets Richard Chamberlain και Manjari Dhar. 

Οι συνθήκες της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επίσης ομαλοποιηθεί μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που βοήθησε τις επιδόσεις της εταιρείας. Η διαταραχή είχε αναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να πλεύσουν νότια της Αφρικής, αυξάνοντας τον χρόνο παράδοσης των φορτίων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Oscar Garcia Maceiras Gonzalez δήλωσε ότι η «απόδοση της Inditex ήταν πολύ, πολύ ισχυρή» και ότι καταφέρνει να διατηρήσει τις πωλήσεις της αυξανόμενες, διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματά της υπό έλεγχο. Ο κύριος αντιπαλός της, η Hennes & Mauritz AB, είχε συσσωρεύσει απόθεμα και αναγκάστηκε εν συνεχεία να κάνει εκπτώσεις. 

Η Inditex συνεχίζει να επενδύει στα καταστήματά της και στην εφοδιαστική της αλυσίδα και έχει εκπονήσει σχέδια να δαπανήσει φέτος 2,7 δισ. ευρώ για να βελτιωθούν τα καταστήματα και οι ρυθμοί παράδοσης. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ο γίγαντας του λιανεμπορίου αναμένει να διαθέτει επιπλέον 7,2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρου διανομής, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης χωρητικότητας για τη Zara, την Bershka και τα υποδήματα.

Οι μετοχές της Inditex έχουν κερδίσει περισσότερο από 16% μέχρι στιγμής φέτος κλείνοντας ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο. Η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Zara: Κατάστημα 5.000 τ.μ. στον Πειραιά – Η νέα στρατηγική

Στα 20 δισ. δολάρια η ακίνητη περιουσία του ιδρυτή της Zara

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News