BUSINESS & FINANCE

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα

To FOMO (fear of missing out), το momentum που άγγιξε στις αρχές του έτους τα υψηλά σχεδόν 100 ετών και η απόλυτη κυριαρχία των τεχνολογικών μετοχών και ιδίως του Magnificent 7 στην χρηματιστηριακή άνοδο οδηγούν πολλούς να μιλούν για τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, η αύξηση της μεταβλητότητας αποτελεί ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μιας φούσκας.

Εξετάζοντας 9 ιστορικές φούσκες, από τις αμερικανικές μετοχές της δεκαετίας του 1920 έως τις ιαπωνικές μετοχές της δεκαετίας του 1990, τον χρυσό της δεκαετίας του 1980 και το Bitcoin του 2017, η BofA σημειώνει ότι η αύξηση της μεταβλητότητας ήταν το κοινό σημείο όλων αυτών των περιόδων.

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα-1

Η μεταβλητότητα αυξάνεται όταν οι αγορές ανεβαίνουν μόνο λόγω του momentum και της νοοτροπίας του «greater fool» (όταν οι επενδυτές πιστεύουν μεν ότι οι αγορές έχουν φτάσει σε επίπεδα φούσκας, αλλά αγοράζουν παρόλα αυτά, ελπίζοντας ότι η φούσκα θα «σκάσει» στα χέρια άλλων).

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα-2

Σύμφωνα με την Bank of America, εάν κανείς θέλει να δει πώς θα έμοιαζε μια φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να κοιτάξει την τεχνολογική φούσκα του 2000, που αποτελεί την καλύτερη αναλογία. Η φούσκα του dot com παρουσίασε αύξηση της μεταβλητότητας αλλά και χαμηλό βαθμό συσχετισμού στις μετοχές, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες εμφάνισαν μεγάλη διαφορά από τις πιο παραδοσιακές εισηγμένες. Όπως και το 2000, ο βαθμός συσχετισμού των μετοχών είναι σήμερα χαμηλός. Όμως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η μεταβλητότητα  δεν έχει αυξηθεί ακόμα ουσιαστικά, κάτι που οδηγεί την BofA στο συμπέρασμα ότι το χρηματιστηριακό ράλι απέχει ακόμα από το να θεωρείται φούσκα.

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα-3

Μπορούμε να αποφύγουμε μια φούσκα;

Το εάν μια φούσκα μπορεί να αποφευχθεί είναι το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει η BofA. Όπως θυμίζει, ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, έχει χαρακτηρίσει την τεχνητή νοημοσύνη σαν μια «Νέα Βιομηχανική Επανάσταση». Η αρχική βιομηχανική επανάσταση οδήγησε σε αρκετά επεισόδια χρηματιστηριακής μανίας στις βρετανικές σιδηροδρομικές εταιρείες από τη δεκαετία του 1830 έως και εκείνη του 1860.

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φούσκα – ακόμα-4

Συνεπώς, ίσως είναι δύσκολο να ενσωματωθεί η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία χωρίς να εκδηλωθεί μια φούσκα, ειδικά με δεδομένο τον αβέβαιο τρόπο με τον οποίο η AI θα επιδράσει στην παγκόσμια οικονομία (περίπου όπως το ίντερνετ κατά τη δεκαετία του 1990 και τον σιδηρόδρομο στη Βρετανία του 1840).

Πάντως, με βάση τη μεταβλητότητα, τις αποτιμήσεις και τις αποδόσεις, η BofA εκτιμά ότι οι αναλογίες της σημερινής περιόδου είναι περισσότερες με το 1995 παρά με το 1999 (όταν οι αγορές βρίσκονταν στα τελευταία στάδια της φούσκας του dot com).

Σύμφωνα με την BofA, τα πράγματα είναι σήμερα διαφορετικά από ό,τι το 2000. Οι σημερινοί τεχνολογικοί ηγέτες είναι πολύ μεγαλύτεροι από το 2000 και το μέγεθός τους μπορεί να αποτρέψει μια υπερβολική παρέκκλιση από τα θεμελιώδη.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις ζωές και τις οικονομίες – Θα ανέβουν κι άλλο οι αγορές

BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος

UBS: Ανεβάζει τον πήχυ για τα χρηματιστήρια – Κέρδη 6% έως τα τέλη του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News